ابهامات گسترده درباره اسناد اقامتی پناهجویان افغان در پاکستان
با افزایش نگرانیها درباره وضعیت کارتهای اقامت موقت (پیاوآر) پناهجویان افغانستان در پاکستان، سرنوشت این مدارک مهم که حق اقامت این افراد را تعیین میکند، همچنان نامشخص باقی مانده است.

به گزارش خبرگزاری سریع؛ بلاتکلیفی درباره وضعیت کارتهای اقامت موقت (پیاوآر) پناهجویان افغانستان در پاکستان، موجب اضطراب شدید در میان آنان شده که نگران زیانهای مالی ناشی از احتمال فروش اجباری داراییهای ارزشمند خود هستند؛ داراییهایی که طی پنج دهه گذشته با زحمت و تلاش جمعآوری کردهاند.
بر اساس گزارش اکسپرس تریبون، در صورت عدم تمدید کارتهای اقامت موقت، بسیاری از پناهندگان به ناچار مجبور خواهند شد داراییهایشان را به قیمتهایی بسیار پایین و ناچیز واگذار کنند که این امر به ضرر اقتصادی گستردهای برای آنان منجر خواهد شد.
پاکستان در نوامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد که قصد دارد روند بازگرداندن مهاجران افغانستانی به کشورشان را تسریع کند. طبق آمارهای ارائه شده توسط یک نهاد وابسته به سازمان ملل، تاکنون حدود ۱.۳ میلیون پناهنده به افغانستان بازگردانده شدهاند و هنوز نزدیک به ۱.۶ میلیون نفر در پاکستان باقی ماندهاند.
این جمعیت شامل بیش از یک میلیون نفری میشود که کارت اقامت موقت (پیاوآر) دارند؛ کارتهایی که اعتبار آنها تا ۳۰ جون ۲۰۲۵ منقضی خواهد شد.
مقامهای پاکستانی در حال بررسی دو گزینه اصلی برای حل این بحران هستند: تمدید موقت کارتهای اقامت یا صدور ویزاهای بلندمدت برای دارندگان کارتهای پیاوآر.
چودری طلال، وزیر مشاور در امور داخلی پاکستان، در مصاحبهای با اکسپرس تریبون اعلام کرد: «هنوز تصمیم قطعی درباره تمدید کارتهای اقامت موقت گرفته نشده، اما دولت در حال تدوین سیاست جدید ویزا برای اتباع خارجی است.»
موضوع تمدید ویزا در نشست کابینه فدرال پاکستان نیز مورد بحث قرار گرفت، اما تاکنون تصمیم نهایی در این زمینه اعلام نشده است.
وزیر مشاور همچنین تأکید کرد که سیاست ویزای جدید، با ارائه مشوقهایی برای جذب سرمایهگذاری خارجی، میتواند فرصتهای جدیدی را برای شهروندان افغانستان در پاکستان فراهم آورد.