بلای جان مردم در فصل سرما

نویسنده: راحله حسینی
اگر چه آمار دقیقی از میزان مرگ و میر ناشی از گازگرفتگی در کشور وجود ندارد، اما سالانه شماری از شهروندان کشور با فرا رسیدن فصل سرما در نتیجه این قبیل سوانح، جان خود را از دست میدهند.
در همین رابطه، اخیرا شرافت زمان امرخیل، سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت سرپرست در حساب ایکس خود اعلام کرد که از شروع زمستان امسال تا کنون ۲۴ تن در نتیجه گازگرفتگی در کشور جان باخته اند. در پیام او گفته شد که همچنان ۸۹۴ تن به دلیل مشکلات ناشی از این رویداد به مراکز صحی مراجعه کرده اند.
شاید بتوان گفت که این موضوع رفته رفته به یک معضل اساسی در کشور مبدل شده است که نیازمند اقدامات پیشگیرانه فوری میباشد. استفاده نادرست از وسایل گرمایشی، گران بودن سوخت باکیفیت، عدم تهویه مناسب و آگاهی پایین در مورد خطرات گازهای سمی از عمده دلایل این مشکل به شمار میرود.
بسیاری از مردم در فصل زمستان به استفاده از بخاریهای زغالی، گازی و نفتی بدون دودکش یا با دودکشهای غیرمعیاری رو میآورند که این امر سبب انتشار گازهای سمی شده و خطرات جدی به همراه دارد.
از سوی دیگر، به علت سرمای زیاد هوا، مردم برای حفظ گرمای داخل منازل به ناچار در و کلکین ها را می بندند در حالی که این کار باعث تجمع گازهای خطرناک مانند کاربن دای اکساید در محل میشود. به همین خاطر باید همواره به تهویه هوای منازل توجه لازم صورت بگیرد.
بسیاری از شهروندان کشور به درستی از خطرات گازهای سمی آگاهی ندارند و قطعی مکرر برق و استفاده از جنراتور علت دیگری برای تولید این سموم خطرناک است که به راحتی جان افراد را میگیرد.
آموزش در مورد نحوه استفاده از وسایل گرمایشی و همچنین آگاه سازی از خطرات آن تا حد زیادی می تواند به حل این معضل کمک نماید. این موضوع هم مسئولیت مقامات حکومتی است و هم نهادهای مدنی و بین المللی است که در کشور حضور دارند. به عنوان مثال، برگزاری کمپینهای آگاهیبخشی در رسانهها و مکاتب میتواند نقش مهمی در کاهش حوادث ناشی از گازگرفتگی ایفا کند.
از طرفی خود مردم هم باید به استفاده از وسایل گرمایشی معیاری و سوخت با کیفیت توجه داشته باشند. بخاریها، دودکشها و سیستمهای گرمایشی باید بهطور مرتب بررسی شوند تا از نشت گاز جلوگیری شود.
مع الوصف، بار اصلی این مساله به دوش حکومت سرپرست است. حکومت باید سوخت باکیفیت را با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار دهد و تدابیر لازم برای جلوگیری از سوانح گازگرفتگی را قبل از آمدن فصل سرما بیندیشد چرا که با وضعیت نامساعد اقتصادی که در کشور حاکم است، چنین حوادثی موجب تحمیل هزینههای جانی و مالی شده و به وخیم تر شدن اوضاع منجر می شود.