خط ریل هرات-خواف، چشم انداز اقتصادی افغانستان و منطقه

خط ریل هرات- خواف که مسیر ترانزیتی ایران را به شهرهرات در غرب کشور متصل میسازد این خط در ۴بخش در افغانستان و ایران ساخته می شود که ظرفیت انتقال حمل و نقل یک میلیون مسافر و حدود ۶میلیون تنکالا را در سال دارا میباشد.
این خط از ارزش قابل توجه در انتقال کالا های تجاری برخوردار است که رشد اقتصاد کشور، کاهش هزینه ها در انتقال اموال و ارتباط بین کشورهای منطقه و جهان را با سهولت تامین میکند.
تاج محمد تلاش اگاه امور اقتصادی در مصاحبهی با خبرگزاری سریع می گوید؛ در صورتی که راه اندازی خط آهن خواف -هرات تکمیل گردد می توانیم از سهولتهای تجارتی آسیای جنوبی و آسیایی مرکزی و کشورهای همسایه با استفاده از این خط ریل بهرهمند گردیم؛ تا کشور های جنوب آسیا اجناس خود را به مقصدهای تجارتی مورد نظر شان انتقال دهند که مستقيما بر نظام مالی کشور تاثیر مثبت گذاشته و امتیازاتی همچون مالیات و تیکس که از هر محموله بدست میاید بر رونق اقتصادی افغانستان تاثیر گذار است.
وی میگوید که اخذ مالیات از این محمولهها بر اساس مترمربع و مترمکعب سنجیده می شود و به هر مقیاسی که محمولههای تجارتی بیشتر از این مسیر تردد کند وجه بیشتری به دولت و ملت افغانستان واریز میگردد.
به گفتهی این آگاه امور اقتصادی، تردد محصولات تجارتی از این خط ریل، در ابتدا تقاضای مردم افغانستان را برآورده ساخته و با وصل شدن با کشورهای دیگر که سبب اخذ مالیات برای افغانستان میگردد، باعث افزایش بودجه حکومت افعانستان گردیده و برد بسیار قوی مالی و اقتصادی برای این سرزمین خواهد داشت.
آقای تلاش میگوید که با فعال شدن این خط ریل در تجارت افغانستان تغییرات و سهولت های فوق العاده ایجاد میگردد. اجناس بسیار زیاد با حجم بیشتر توسط منابع بشری از یک نقطه به نقطه دیگر انتقال میباید که این یک فرمول بسیار ساده اقتصادی در تمام دنیا در انتقال اموال است که از یک سو در نظام مالی کشور تکس ومالیات (عواید خالص) بیشتر سرازیر شده و کشور می تواند از آن به نفع بودجه ملی استفاده کند تا سبب تطبیق پروزه های انکشافی گردد، از سوی دیگر اجناس بسیار ارزان و باکیفیت در هر نقطه از کشور قابل دسترس برای مردم افغانستان خواهد بود که سبب ایجاد زمینه اعتماد اقتصادی و اتصال منطقهیی به وجود میآید که تجارت فوق العاده در کشور رونق خواهد یافت.
وی میگوید به هر انداره که در ترانزیت زمینی سهولت ایجاد کنیم به همان اندازه ظرفیت واردات و صادرات ما از طریق ترانزیت خطوط زمینی افزایش می یابد، که در مدیریت کسر بیلانس تجارت، نقش اساسی دارد، وی خاطر نشان کرد که اموال تجارتی که در یک نقطه بند میماند با راههای بدیل همچون خط ریل، انتقال ها سریع انجام می شود، حوادثی همچون آتشسوزی و آفات طبیعی و سایر مشکلات نمیتواند دامنگیر اجناس تجارتی گردد.
آقای تلاش افزود که با فعال شدن این خط ریل، زمینههای انواع تجارت و صادرات و واردات برای عموم کشورهای این مسیر بیشتر مساعد میگردد که توسط سکتورهای خصوصی در حال فعالیت اند. علاوه بر آن، مصئونیت کالاهای تجارتی تضمین گردیده و مالیات بیشتر در اختیار حکومت قرار میگیرد که تحرک خوب تر اقتصادی را به تصویر میکشد.
خط آهن هرات-خواف، افغانستان را از طریق ایران و ترکیه به اروپا وصل میکند، آقای تلاش این اتصال جهانی را در رشد اقتصاد کشور مفید عنوان کرده میگوید.
زمانی که اموال تجارتی افغانستان به خصوص اموالی که ریکارد جهانی دارد از طریق ایران و بندر چاهبهار به ترکیه و بازارهای اروپایی راه پیدا کند، سکتور زراعت، صنایع دستی ،سکتور انرژی و معدنیات، افزایش قیمت فوق العاده یافته و چرخش صادرات چند برابر بیشتر میگردد. در اینصورت پول وارد نظام اقتصادی افغانستان گردیده و موقف های والاتری را در مارکیت و بازارهای جهانی خواهیم داشت.
وی افزود که فعال شدن خط ریل باعث رشد سرمایه گذاری در کشور گردیده و تجارهای بین المللی به افغانستان آمده و در سکتورهای مختلف سرمایهگذاری خواهند کرد که باعث میگردد صادرات چند برابر افزایش یافته و زمینه اشتغال فراهم گردیده و تحریم های بانکی از کشور برچیده می شود که آهسته آهسته به قانون تطبیق بیمه دست خواهیم یافت.
وی میگوید که خط ریل هرات- خواف تاثیر مثبتی بر روابط افغانستان و ایران دارد، این خط ریل، وابستهگی کشور را کمتر میسازد و سبب رونق صادرات گردیده و میتواند وارد دایره اقتصادی دیگر گردد.
او گفته است برای این که این پروژه اقتصادی به بازی سیاسی کشور پاکستان تبدیل نگردد نیاز است تا بین دو کشور تفاهم نامهی استراتیژیک به امضا برسد تا در صورت تغییر حکومتها با اسناد موجود تعاملات اقتصادی انجام بیاید.