فاطمه (س) الگوی شایسته زنان عالم

فاطمه الزهرا (س) یگانه دختر رسول گرامی اسلام الگوی تقوا، کمال، عزت نفس و عصمت برای زنان عالم است. قرآنکریم پیامبر گرامی اسلام را اسوه حسنه و الگوی اخلاقی، صبر، شجاعت و متانت برای بشریت معرفی کرده است، بدین جهت حضرت زهرا (س) که از جنس زن به دلیل الگوگیری از خلق و خوی و مسئولیت‌های خاص زنانه، لازم است که زنان عالم از جنس خود الگو داشته باشند. تا از نظر پذیرش الگو و روشن شدن مصادیق اسوه پذیری، به راه و رسم و سیره ی اخلاقی و خانوادگی او اقتدا کنند.

پیامبر(ص) خود در سخنانش، فاطمه(س) را از وجود خود می داند و می فرماید: فاطمه(س) پاره ی تن من است. وجود فاطمه(س) از وجود رسول خدا(ص) جدا نیست و سیره ی او جلوه ی دیگری از سیره ی پیامبر است، پس فاطمه(س)، ادامه ی راه و سیره ی رسول خدا(ص) در همه ی زمینه هاست از جمله بندگی خدا، تقوا و عبادت، حجاب و عفاف و…، اما آنچه در زندگی کوتاه حضرت، برای اسوه پذیری خاص زنان از ایشان بیشتر مبتلور شده است سیره ی حضرت، در عرصه‌ی خانواده و همسرداری و تربیت فرزندان است.

بینش توحیدی و مرتبه ی ایمان افراد در تمام زندگی آن ها متبلور می شود و هر کس به اندازه ی معرفت و بندگی اش در برابر خدا، رفتار خود را سامان می دهد. در زندگی فاطمه(س)، خدا محوری بیش از هرچیز دیگر به چشم می خورد و در تمام جلوه های رفتار و گفتار ایشان حضور دارد. تا آن جا که در زندگی خانوادگی، تمام تقاضاها و گفتار و رفتارش را با رضایت خدا می سنجید و همواره رضایت خدا را بر رضایت و راحتی خود مقدم می کرد و می فرمود: اللّهم إنی اسئلک بما تحب و ترضی، این اصل مهم در زندگی حضرت زهرا(س) در زمینه ی ملاک انتخاب همسر، مهریه و جهیزیه نیز دیده می شود.

در مورد همسر داری، حضرت زهرا (س) همواره رضایت خدا را در اولویت قرار می‌داد؛ روزی که علی(ع) از وی پرسید: چرا از رنج گرسنگی و بی غذا ماندن خانه وی را خبردار نکرده، فاطمه(س) در پاسخ فرمود: ای اباالحسن! من از خدای خود شرم می کنم که به تو تکلیفی کنم که قادر به انجام آن نیستی. و نفرمود من از تو که همسرم هستی شرم می کنم.

در مورد فرزند داری نیز آن حضرت سلام الله علیها، رضایت و خوشنودی پروردگار را سرلوحه محبت به فرزند قرار می‌دهد وقتی که پیامبر(ص) او را از حوادث جانسوز کربلا و شهادت امام حسین(ع) با خبر می کند ایشان آیه ی استرجاع می خواند و می فرماید: پدرجان، من تسلیم شدم و رضایت دادم و به خدا توکل می کنم.

یکی دیگر از الگوهای زندگی سالم زناشویی کسب رضایت زن قبل از ازدواج است، در این زمینه نیز پیامبر گرامی اسلام و حضرت زهرا از خود الگو بجا گذاشته است؛ وقتیکه رسول گرامی اسلام موضوع خواستگاری حضرت علی را با دخترش در میان گذاشت، حضرت زهرا (س) در جواب فرمود راضی ام به آنچه که خدا و رسولش راضی است.

کفویت در ازدواج

از دیگر نکات مهم در امر ازدواج، توجه به اصل همانندی و کفویت است که این امر در ازدواج فاطمه(س)، از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. البته، طبق تعالیم اسلامی این همانندی و کفویت، بیشتر در خصوص ایمان و اخلاق است و ملاک‌های قوی، طبقاتی و اقتصادی مورد نظر نیست.

فاطمه(س) در مراتب ایمان و تقوا، کفو و هم تایی جز علی (ع) نداشت، به همین دلیل وقتی فاطمه(س) به سن ازدواج رسید و اکثر بزرگان و شخصیت‌های برجسته ی عرب، به خواستگاری ایشان آمدند، رسول خدا(ص) با جواب منفی همه را مأیوس کرد و در برابر اصرار آن ها خشمگین شد؛ اما در ازدواج علی(ع) با فاطمه(س) فرمود: اگر این نبود که خداوند علی(ع) را برای فاطمه آفریده است، در روی زمین کفو و هم تایی برای او پیدا نمی شد کفویت است که اساس خانواده را مستحکم و در تربیت فرزندان نقش اساسی دارد، این امر باعث رضایت زوجین در فضای مشترک و دوری از اختلافات می شود و در غیر این صورت ممکن است هر یک از زوجین یا هر دو، همسرشان را لایق همسری خود نبینند و بدین ترتیب در جریان زندگی خانوادگی دچار اختلاف و فروپاشی نظام خانوادگی خواهند شد که این امر ضربه‌ی بر پیکره‌ی جامعه سالم نیز وارد می‌کند.

حضرت زهرا (س) در تمام ابعاد زندگی حق گرایانه اش الگوی نیک و خدا محور برای زنان عالم است؛ اگر زنان عالم خود را با معیارهای زندگی آن حضرت وفق دهند؛ بدون شک در پیچ و خم‌های زندگی به موفقیت‌ها و آرامش قابل ملاحظه‌ی دست خواهند یافت که در اینصورت بر اساسات جامعه سالم نیز میتوانند اثرات قابل توجه از خود برجا بگذارند.

لینک کوتاه

https://sarie.news/a3569b

 

دکمه بازگشت به بالا