قیام عاشورا، آمیخته با وحی و سیرهای رسول الله

جهان اسلام و جامعه اسلامی افغانستان امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند تجلیل عاشورا است. تجلیل صرف عاشورا نمی تواند عاشورا و حسین را الگوی ماندگار اصلاح گری و فساد ستیزی معرفی نماید. امروزه که جهان اسلام و مردم مسلمان افغانستان اسیر دسایس بیرون و غفلت درونی است و دشمنان این آب و خاک برای فتنه انگیزی و تعمیق شکاف های قومی و مذهبی برنامه ریزی می کنند، نیاز ما به محورهای مشترک مذهبی همچون عاشورا و الگوی انسانی و الهی این رخداد همیشه ماندگار تاریخ اسلام بیش از پیش جدی تر است. باید برای تبیین و معرفی عاشورا به عنوان مکتب و تفکر مبتنی بر اموزه های وحیانی و سنت نبوی که به وسیله عترت نبی خاتم رقم خورد و خود، محور اتحاد امت اسلامی است، مسئولانه و جدی تلاش نمود. عاشورا از سه بعد اساسی محور مشترک امت اسلامی است و تمام پیروان مذاهب اسلامی به اهداف و محتوای پیام عاشورا، الگوهای رفتاری عاشورا و کارگزاران این رخداد تاریخی دلبسته اند و برای تامین زندگی عزتمندانه و سعادتمندانه بدان نیازمند اند.
محتوا و پیام عاشورا پیام قرآن است که از زبان وحی، رسالت و هدف مهم پیام آور الهی را اصلاح گری و فساد زدایی معرفی می کند. پیامبر خدا از زبان وحی فرمود اراده و هدفی جز اصلاح ندارم و از خداوند در این مسیر توفیق می طلبم. امام علی نیز یکی از چهار هدف عمده سیاست و حکومت را اصلاح جامعه و مبارزه با فساد عنوان نمود. امام حسین نیز با صراحت هدف عاشورا را اصلاح جامعه و مبارزه با فساد عنوان می کند. پس محتوا و هدف عاشورا هدف و اموزه قرانی و الهی است. الگوهای رفتاری عاشورا برای اصلاح جامعه و مبارزه با فساد الگوی انسانی و دینی و همان روش دعوت قرانی است که در سنت رسول الله تبارز یافته است. امام حسین خود تاکید دارد که برای اصلاح و فساد زدایی به همان سیره و روش جدم رسول الله و پدرم علی رفتار می کنم. پس الگوی رفتاری عاشورا همان سیره و سنت نبوی است که قرآن کریم انرا الگوی زیبا و اسوه حسنه عنوان می کند. کارگزار حادثه عظیم عاشورا انسان های مومن و فداکار و از خاندان و عترت رسول الله است. پرچمدار و کارگزار عاشورا نواده رسول گرامی اسلام است که پیامبر خدا وی را سردار جوانان اهل بهشت می خواند.
بنا براین عناصر فوق، سازنده عاشورا ایمان مشترک و اعتقاد راستین و عمیق همه امت اسلامی و پیروان مذاهب اسلامی است. قرآن منبع فکری عاشورا، سنت نبوی الگوی رفتاری عاشورا و عترت رسول خدا کار گزار عاشورا است. و هر سه به یقین میراث ماندگار رسول گرامی اسلام برای امت اسلامی است، زیرا این سخن رسول خدا مورد اتفاق مذاهب اسلامی است که فرمود دو چیز ارزشمند را برای امت به یادگار می گزارم؛ کتاب خدا، سنت و عترت رسول خدا. همه امت اسلامی و پیروان مذاهب اسلامی به این میراث عظیم پیامبر خدا ایمان دارند و باورمند اند که در سایه قرآن خدا و سنت و عترت رسول خدا می توانند به سوی زندگی عزتمندانه و مرگ سعادت مندانه گام بردارند. پیام بزرگ و ماندگار عاشورا عزت امت اسلامی و زندگی عزتمندانه است که با تحکیم اخوت دینی و وحدت امت اسلامی بر محوریت قرآن، سنت و عترت رسول الله ایجاد می گردد و این یگانه راه درمان درد امروز جامعه و مردم ماست. پس بیاییم شعار حسین را باشعور حسینی همرا ه نموده و دردهای عاشورا را با درس های آن، مرهم دردهای امروز خود سازیم.پس بیاییم درد جانسوز عاشورا را با درد استخوان سوز فرزندان به خون خفته این سرزمین یکجا مویه کنیم و درس عاشورا را برای عزت و سر فرازی مردم سوخته خویش همصدا فریاد کنیم.
پیرو مکتب عاشورا، وقار و شخصیت اش را با آموزههای آن که الهی و وحیانی است ممزوج میسازد، در منطق عاشورایی مظالم و مفاسدی که غیر قابل اصلاح و همچون ویروس شاهرگهای حیات مادی و معنوی جامعه را نشانه میگیرد، سزاوار ایستادگی در مقابل آن است، زیرا خلقت انسان هدفمند است و خداوند انسان را آفرید تا در راه او گامهای موثر و مفید بردارد، هر کدام ما در اوضاع امروز افغانستان مسئولیت داریم که دست افتادهای را بگیریم و به مظلومی یاری برسانیم، مشکل و چالشی اگر در حکومت میبینیم باید مسئولین تصمیم گیرنده را آگاه سازیم و برای حل آن مشورههای نیک و دلسوزانه ارائه نماییم، فرهنگ عاشورایی به ما ادب و شعور انسانی را یاد آوری میکند وقتیکه با این فرهنگ ناب اخلاق و رویه خود را به روز ساختیم؛ آنگاه میتوانیم که هم امر به معروف و نهی از منکر را درست انجام دهیم، هم میتوانیم گامهای اصلاحی برداریم، هم اینکه اقدامات اصلاحی مان را با تزکیه و تهذیب نفس موثر و نهادینه بسازیم، تا زمانیکه ما نتوانیم خود را حسین گونه بسازیم هر گونه ادعای اصلاح و خیر اندیشی را که در خود تقویه و پرورش کنیم موفق به هدف نمی شویم.