مهمترین تحولات جهان در سال ۲۰۲۴  

در سال ۲۰۲۴ ترور چهره‌های شاخص جبهه مقاومت همچون، اسماعیل هنیه، سید حسن نصرالله و یحیی السنوار رقم خورد، کنسولگری جمهوری اسلامی ایران توسط رژیم اسرائیل در سوریه بمباران و چندین دیپلمات این کشور ترور شدند. بالگرد حامل رئیس جمهور ایران سقوط و در پی آن رئیس جمهور و وزیر خارجه این کشور دار فانی را وداع گفت. در این سال ترامپ بار دیگر برای احراز کرسی ریاست جمهوری امریکا انتخاب شد و مهم‌ترین چهره اپوزیسیون روسیه در قطب شمال جان باخت. برای آغاز ۲۰۲۵ جهان با خود دو جنگ اوکراین و غزه را می‌برد. خرابی‌ها در لبنان جبران نشده است و جیمی کارتر رئیس جمهور اسبق امریکا دیگر زنده نیست تا سال جدید میلادی را جشن بگیرد. اما پراهمیت‌ترین وقایع در سال ۲۰۲۴ کدامند.

انتخاب مجدد ترامپ

انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ امریکا در تاریخ پنجم نوامبر ۲۰۲۴ پس از ماه‌ها کشمکش و رقابت برگزار شد.  این انتخابات به دلیل رقابت نزدیک بین دو نامزد اصلی، دونالد ترامپ از حزب جمهوری‌خواه و کامالا هریس از حزب دموکرات قابل پیشبینی نبود. اما در نهایت زور ترامپ و هم‌تیمی‌اش به لطف رای دهندگان به کامالا هریس و سلبریتی‌های حامی او چربید و دونالد ترامپ با ۵۰.۴ درصد آرا به ریاست‌جمهوری ایالات متحده رسید.

عبور از دوسالگی جنگ اوکراین

جنگ اوکراین در تاریخ ۲۴ فبروری ۲۰۲۲ با تهاجم گسترده روسیه به اوکراین آغاز شد. این حمله نشان‌دهنده تشدید بحران‌هایی بود که از سال ۲۰۱۴، با الحاق کریمه به روسیه و درگیری‌ها در شرق اوکراین، شروع شده بود. این جنگ در سال ۲۰۲۴ هم ادامه پیدا کرد. یکی از وقایع مهم در این جنگ ورود ارتش اوکراین به منطقه کورسک بود. این اولین بار پس از جنگ جهانی دوم است که یکی از مناطق روسیه به اشغال کشور دیگری در می‌آید.

سقوط هلی‌کوپتر ابراهیم رئیسی

یکی دیگر از وقایع  ۲۰۲۴ سقوط هلی‌کوپتر حامل ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان، رئیس جمهور و وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در منطقه ورزقان در آذربایجان شرقی این کشور بود. رئیسی در بهار ۲۰۲۴، برای افتتاح یک سد به این ولایت سفر کرد و در این سفر با الهام علی‌اف هم دیداری داشت. در هنگام برگشت هلی‌کوپتر او ناپدید شد و کمتر از یک روز بعد،‌ سقوط این هلی‌کوپتر مورد تائید قرار گرفت که منجر به شهادت رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران گردید.

ادامه جنگ در غزه

جنگ در باریکه غزه که از هفت اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، در سال ۲۰۲۴ هم ادامه پیدا کرد. در این مدت تعداد کشته‌شدگان به بیش از ۴۳ هزار نفر رسید. نتانیاهو به عنوان جنایتکار جنگی شناخته و با وجود اینکه سفر کردنش به برخی از کشورهای محدود شد،‌ اما دست از جنگ برنداشت و حملات مرگبار به غزه را ادامه داد، در همین سال محکمه بین المللی لاهه، حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را صادر کرد.

ترور سران مقاومت ضد رژیم اسرائیل

ترور سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان، در تاریخ ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۴ توسط رژیم اسرائیل انجام شد و این حادثه به شدت بر اوضاع سیاسی و امنیتی منطقه تأثیر گذاشت. این اتفاق بعد از انفجار پیجرها افتاد که به زخمی شدن هزاران عضو حزب‌الله انجامید. رژیم اسرائیل منطقه‌ای در ضاحیه را با بمب‌های سنگرشکن بمباران کرد و در این بمباران سید حسن نصرالله ترور شد. ظاهرا در این ساختمان جلسه‌ای میان اعضای رده بالای حزب الله در حال برگزاری بود. کمی بعد از ترور نصرالله؛ اسرائیل به طور اتفاقی، یحیی سنوار رهبر حماس را در غزه ترور کرد. ترور یحیی السنوار، رئیس دفتر سیاسی حماس، در تاریخ ۱۶ اکتبر ۲۰۲۴ انجام شد و تصویری از یحیی سنوار پس از حمله در حالی که چوب‌دستی خود را به سمت اسرائیلی‌ها پرت می‌کرد، مورد توجه قرار گرفت.  ترور در غزه و در حین حضور السنوار در یک جلسه با فرماندهان ارشد حماس انجام شد. پیش از سنوار، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در ایران ترور شده بود.

تبادل آتش مستقیم میان ایران و رژیم اسرائیل

روز ۱۵ اپریل ۲۰۲۴ سپاه پاسداران ایران۳۰۰ موشک و پهپاد از خاک خودش به سمت اهداف نظامی اسرائیل شلیک کرد. هدف‌های اصلی شامل پایگاه‌های نظامی، مراکز تجمع تانک‌ها و نقاط حساس دیگر در سرزمین‌های اشغالی بودند. ایران در این عملیات از انواع موشک‌های بالستیک و پهپادهای انتحاری استفاده کرد. برخی از این موشک‌ها از نوع خیبر و پهپادهای شاهد بودند که به صورت هماهنگ به سمت اهداف تعیین شده شلیک شدند.

سقوط حکومت اسد

بشار اسد پس از ۲۴ سال حکومت در سوریه، دمشق را به مقصد مسکو ترک کرد. او در حالی از قدرت کناره‌ گرفت که معارضان دولتش در کمتر از دو هفته موفق شدند شهرها را یکی پس از دیگری اشغال کنند و وقتی به دروازه‌های دمشق رسیدند، بشار دیگر آنجا نبود. همسر اسد، اسما این روزها درگیر سرطانی سخت است و نمی‌تواند برای درمان به لندن برود. در دمشق، دولت انتقالی تشکیل شده و جولانی که روزگاری رهبر تحریرالشام بود، مهم‌ترین چهره در سوریه شده که مدام مواضع خود را در گفتگو با رسانه‌ها عوض کرده و از پوشیدن دستار به پوشیدن کت‌وشلوار و نیکتایی رسیده است.

لینک کوتاه

https://sarie.news/a4026b

 

 

 

 

 

 

دکمه بازگشت به بالا