نشست علمی حمایت از خبرنگاران در کابل برگزار شد
در یک گردهمایی علمی که به هدف بررسی راهکارهای حمایت از خبرنگاران در پوهنتون باختر برگزار شد، مسئولان نهادهای رسانهای، اکادمیک و حمایتی تأکید کردند که باید ظرفیتهای خبرنگاران جوان ارتقاء یافته و مشکلات اقتصادی آنان برطرف گردد.
به گزارش خبرگزاری سریع؛ پوهنیار ادریس تبسم، معاون علمی پوهنتون باختر، ضمن استقبال از راهاندازی «صندوق حمایت از خبرنگاران»، گفت این صندوق میتواند نقش مهمی در تربیت خبرنگاران متخصص و متعهد داشته باشد. وی تأکید کرد که پوهنتون باختر آماده است با فراهم کردن زمینه آموزشی و مشورهدهی، مسیر پیشرفت علمی خبرنگاران را هموار سازد.
محمد حنیف فرزام، رییس پوهنځی ژورنالیزم پوهنتون باختر، در سخنان خود اظهار داشت:
«صندوق حمایت از خبرنگاران با پلان استراتیژیک مشخص، در نظر دارد خبرنگاران توانا و حرفهای را برای جامعه تربیه و معرفی کند. بر اساس آموزههای اسلامی و ارزشهای اجتماعی، ما میخواهیم از لحاظ مالی، آموزشی و حقوقی از خبرنگاران حمایت کنیم و فرهنگ اطلاعرسانی دقیق را نهادینه سازیم.»
او افزود که از طریق این صندوق، میتوان بخشی از معاش استادان، فیس محصلان و بودجه شخصی پوهنتون را به خبرنگاران نیازمند اختصاص داد. وی تأکید کرد:
«خبرنگارانی که توان پرداخت فیس را ندارند، باید بهگونه رایگان آموزش ببینند. همچنین برای رفع فشار اقتصادی، هزینهی تحصیل برای یکی یا دو خبرنگار تحت حمایت مستقیم قرار گیرد.»
ذبیحالله سادات، رییس تلویزیون طلوع، نیز گفت:
«خبرنگاران همواره در خط مقدم نبرد با چالشها قرار دارند. آنان با وجود کمبود امکانات، صدای مردماند. آرزو دارم روزی برسد که هیچ خبرنگاری محتاج کمک نباشد.»
عبدالقدیم ویار، رییس کمیته مصونیت خبرنگاران، گفت:
«خبرنگاری یک رسالت مقدس است. با وجود مشکلات اقتصادی، خبرنگاران میکوشند صدای مردم را به گوش مسئولان برسانند. ما تاکنون به بیش از ۲۵۰۰ خبرنگار کمک مالی کردهایم و در موارد بیماری نیز همراه آنان بودهایم.»
در ادامه، حجتالله مجددی، از دیگر مسئولان نهادهای رسانهای، بر نیاز به تقویت ظرفیت خبرنگاران تأکید کرد و گفت:
«کمیته حمایت از خبرنگاران آماده است تا در بخشهای آموزش، حقوق خبرنگاران و حل مشکلات اقتصادیشان، نقش حمایتی ایفا کند.»
در پایان، سید یاسین متین ریس خانه ملی خبرنگاران افغانستان گفت، با اشاره به نقش خبرنگاران در توسعه دموکراسی و آگاهیدهی عمومی گفت:
«رشد جامعه بدون خبرنگاری آزاد و توانمند امکانپذیر نیست. باید تمام نهادهای مسئول در کنار خبرنگاران قرار گیرند و زمینه را برای رشد، آموزش و استقلال کاری آنان فراهم سازند.»
خبرنگاران در جوامع امروزی نقش کلیدی در بازتاب واقعیتها، دفاع از حقوق شهروندان، مبارزه با فساد، و روشنگری افکار عمومی دارند. با این حال، در افغانستان، بهویژه در شرایط ناامن و اقتصادی دشوار، خبرنگاران با چالشهای فراوانی چون فقر، نبود حمایت مالی و روانی، مواجهاند.
بر بنیاد آمار نهادهای حامی رسانهها، صدها خبرنگار طی سالهای اخیر بهدلیل نبود حمایت کافی، ترک وظیفه کرده یا کشور را ترک کردهاند. در چنین وضعیت، ایجاد نهادهایی چون صندوق حمایت از خبرنگاران میتواند زمینه را برای توانمندسازی، آموزش، حمایت مالی و تقویت مصونیت شغلی خبرنگاران فراهم کند.