نقش روسیه در افغانستان؛ امنیتسازی یا بحرانآفرینی؟

روسیه به عنوان یک قطب تاثیرگذار قدرت در منطقه و جهان همواره پیرامون کشورهای منطقه همچون افغانستان، کشورهای حوزه آسیای میانه و… نگاهی از بالا به پائین دارد، این کشور در قبال افغانستان نگرش امنیتی دارد، به خصوص در مسئله داعش، نگاه روسیه نه ایدئولوژیک بلکه نگاه امنیتی و سیاسی است؛ زیرا به باور روسیه داعش ساخته و پرداخته امریکا و غرب است که میخواهند از این مجرا حوزههای تحت نفوذ روسیه و حتی مسکو را نا امن سازند، به همین دلیل این کشور تا آخرین رمق، و به هر وسیلهای از رشد داعش در حوزه تحت نفوذ اش جلوگیری خواهد کرد.
روسیه، حاکمیت کنونی افغانستان را عامل موثر و بازدارنده در برابر داعش میپندارد و به همین اساس تلاش دارد تا حکومت سرپرست افغانستان را تقویت و از نیروهای آنان در راستای مهار داعش بهره برداری کند. به همین دلیل این کشور، مقامات حکومت سرپرست افغانستان را از لیست سیاه خارج و در صدد حمایت از آنان در طول سیاستهای خودشان است؛ اما در این میان حاکمیت کنونی افغانستان که همواره در مذاکرات مواضع مستقل دارند و کشورهای منطقه نیز که در مورد افغانستان دیدگاههای مختص به را دارند نگاه متفاوت از روسیه در قبال افغانستان دارند که اجماع دیدگاهها میتواند بر سرنوشت افغانستان تاثیر مثبت بگذارد.
اخیرا ضمیر کابلوف نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان اظهاراتی را مطرح کرده است که در لابلای آن خواهان آزاد سازی پولهای بلوکه شده است، او گفته است که روسیه آماده تماس با امریکا در مورد افغانستان است. وی گفته است ما آماده هستیم تا با غرب، از جمله امریکا، در مورد افغانستان ارتباط برقرار کنیم. وی شرط هایی را بیان کرده است از جمله این که غرب باید نگرش سازنده خود را در عمل نشان دهند و گامهایی برای آزادسازی داراییهای ملی افغانستان بردارد، مسئله آزادسازی پولهای ملی افغانستان یکی از دغدغههای اصلی حاکمیت کنونی است که روسیه بدان اشاره کرده است، به نظر میرسد که دستگاه دیپلماسی حکومت طالبان از روسیه در این زمینه هیچ خواستی نداشته است؛ زیرا طالبان بطور مستقیم با امریکا در ارتباط است و دیپلماسی مستقلانه در این گفتگوها دارند.
اینکه نماینده ویژه روسیه با کدام زمینه و ملاحظه چنین اظهاراتی را به نمایندگی از افغانستان مطرح میکند جای بحث و بررسی است، زیرا چنانچه گفتیم که طالبان هم اکنون گفتگوهای مستقیم و بی واسطه با امریکا دارد و نیازی به میانجیگری روسیه احساس نمیشود، به نظر میرسد که به نظر میرسد که این اظهارات مداخله جویانه با هماهنگی کشورهای منطقه نیز صورت نگرفته است؛ زیرا منطقه برای ورود امریکا و غرب در افغانستان شرط و شرایطی دارد که این شرایط نیاز به هماهنگی و یکسانی مواضع دارد.
مسکو یکبار در مورد سرنوشت اوکراین با امریکا وارد مذاکره شد، ولی تا کنون نتیجهی آن به نفع روسیه نبوده است، لذا هرگونه مذاکره در مورد افغانستان بدون هماهنگی با مقامات افغان و کشورهای منطقه پیامدهای ژئوپولیتیک دارد که برای آیندهای ثبات و امنیت منطقه بحران آفرین است. امریکا یکبار حضور تلخ و پر هزینه را در خاورمیانه و افغانستان تجربه کرده است که پیامد آن جز قتل و غارت و ویرانی برای این کشورها نبوده است که سر انجام به رسوایی و فضاحت امریکا منجر شده و تن به خروج ذلتبار از این سرزمین داده است؛ لذا حضور مجدد این کشور در افغانستان نمیتواند به نفع جانبین باشد؛ لذا مذاکرات روسیه و امریکا در زمینه اوکراین، نباید به دیگر حوزه ها از جمله افغانستان تسری یابد. افغانستان صاحب دولت است و با تجربه تلخ گذشته خود بهتر می داند که چگونه با امریکا مذاکره کند، اینگونه خودسری های روسیه پیامد زیانبار بر وضعیت افغانستان و منطقه بجا خواهد گذاشت.
لینک کوتاه