پشت پرده اقتصاد افغانستان؛ چگونه طالبان بدون شناسایی بین‌المللی دوام آورده‌اند؟

نزدیک به چهار سال است که حاکمیت افغانستان رسمیت بین المللی نیافته است و تداوم این وضعیت می‌تواند بر اقتصاد کشور تاثیر مخرب بجا بگذارد، چارچوب روابط خارجی حاکمیت کنونی افغانستان صرفا بر مبنای تعاملات غیر رسمی است و به گونه‌ی موقتی در جریان است؛ به همین علت قراردادهای بزرگ اقتصادی با افغانستان منعقد نمی‌گردد و کمک‌های اقتصادی هم که سرازیر می‌گردد صرفا برای بقای حکومت سرپرست و مردم افغانستان می‌باشد و در امور توسعوی و زیربنایی کشور نمی‌تواند نقش موثر ایفا کند.

هر چند شناسایی در جامعه بین‌­المللی عمدتاً به عنوان موضوعی حقوقی و مربوط به حقوق بین­‌الملل تلقی می‌­شود اما ماهیتاً سیاسی است. شناسایی می­‌تواند در مورد تأسیس کشور یا نظام سیاسی مطرح شود. افغانستان به مثابه کشور از گذشته مورد شناسایی و تأیید جامعه بین‌­الملل بوده و آنچه اکنون مطرح است صرفاً به شناسایی حاکمیت کنونی به مثابه نظام سیاسی حاکم در کشور برمی‌گردد. در مورد شناسایی نظام‌­های سیاسی جدید، جامعه بین­‌المللی رویه متناقضی داشته است؛ گاهی نظام‌­هایی را به رسمیت می‌­شناسند که بر اوضاع مسلط باشند اما گاهی یک سیستم را با انگیزه­‌ای سیاسی بدون تسلط بر شرایط یک کشور به رسمیت شناخته‌­اند. نزدیک به چهار سال از حاکمیت کنونی می‌گذرد؛ اما هنوز مورد شناسایی قرار نگرفته است؛ یکی از حوزه‌­هایی که به شدت از عدم شناسایی طالبان اثر می‌پذیرد مناسبات اقتصادی است.

آمار صادرات و واردات به همراه اخبار رایزنی‌‌ها و مذاکراتی که در باب استفاده از ظرفیت‌های ترانزیتی، استخراج معادن و توسعه محصولات کشاورزی افغانستان منتشر می‌­شود مهم­ترین نشانه­‌های وضعیت اقتصادی کشور است. آمار و اخبار موجود نشان می‌‌دهد که حاکمیت کنونی افغانستان به شدت برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور در تلاش است و در این مسیر حساب ویژه‌­ای روی ارتباط با کشورهای همسایه و نزدیک باز کرده است؛ به گونه‌­ای که بیشترین مناسبات و رایزنی­‌های اقتصادی نیز با همین کشورها است. فعال شدن مسیرهای ترانزیتی هرات_خواف و بندر چاه بهار، تداوم کار بر پروژه تاپی و صادرات و وارادت از کشورهای چین، ایران و آسیای میانه نشان از توجه بر سیاست خارجی اقتصاد محور حاکمیت کنونی است.

یکی از پیامدهای عدم رسمیت حاکمیت افغانستان محدود شدن واردات در کشور است، با توجه به اینکه سرمایه‌های کشور در بانک جهانی مسدود شده و کمک های بین المللی نیز کاهش یافته است این مورد اثرات مخربی بر واردات کالاهای تجارتی به کشور بجا گذاشته است‌ و محدودیت‌‌هایی که بر مناسبات بانکی و پولی افغانستان در دوره جدید حاکم شده، به نظر می‌‌رسد میزان تجارت و سایر مناسبات اقتصادی غیررسمی نیز به شدت گسترش یافته است.

مورد دیگری که می‌تواند اقتصاد کشور را در حال حاضر به حالت عادی حفظ کند، استفاده از پوشش‌‌های انسان‌‌دوستانه است، بخشی از روابط اقتصادی با افغانستان در قالب پوشش‌‌های انسان‌دوستانه ادامه یافته است. افغانستان حتی در دوره جمهوریت هزینه‌‌های قابل توجهی در زمینه کالاهای مصرفی و خدماتی دریافت می­‌کرد. اکنون نیز بخشی از این موارد به ویژه در قالب‌‌های انسان‌‌دوستانه آموزشی، صحی، تغذیه و … ادامه دارد.

برجسته شدن نقش تجار و کارگزاری‌­های غیردولتی نیز می‌تواند که اقتصاد  غیر رسمی افغانستان را روی پا نگهدارد بخشی از مناسبات اقتصادی افغانستان با کشورهای دیگر حتی در سیستم قبلی توسط تجار بزرگی سازماندهی می‌­شد که در کشورهای همسایه و واسطه (نظیر امارات) دارای دفتر و پرسنل هستند. هر چند این گروه از تجار در روزهای اولیه سقوط جمهوریت فعالیت­‌های خود را کم و بیش معلق و مسکوت کردند اما به مرور جایگاه خود را احیا کرده و افزایش داده­‌اند که تقویت حضور تجارتی آنان در افغانستان می‌تواند اقتصاد کشور را موقتا بهبود بخشد.

در مجموع می‌‌توان گفت علی‌رغم تمامی راه حل‌ها و فضاهای فوق، اگر حکومت طالبان نتواند شناسایی بین‌المللی را کسب کند، نمی‌‌تواند انتظار بهبود اساسی وضعیت افغانستان و تسلط کامل بر شرایط را داشته باشد. بویژه اینکه محدودیت‌‌های اقتصادی در کنار نارضایتی‌هایی که به مرور از سایر حوزه‌­ها شکل می‌­گیرد باعث خواهد شد که حتی حکمرانی داخلی طالبان نیز با چالش‌­های اساسی مواجه شود. در آن شرایط، آمیزه­‌ای از فشارهای بین‌المللی ناشی از عدم شناسایی، نارضایتی‌­های فزاینده ناشی از محدودیت­‌های اجتماعی و مذهبی وضع ­شده و چالش­‌های امنیتی ناشی از مقاومت‌­های احتمالی توسط گروه­‌های مخالف و شبه‌­نظامی آفت برجسته‌­ای برای تداوم حکومت طالبان خواهد بود.

لینک کوتاه

https://sarie.news/s112a
دکمه بازگشت به بالا