ابعاد و زوایای مذاکرات ایران و امریکا

در دومین مذاکرات ایران_امریکا که به وساطت عمان در روم پایتخت ایتالیا برگزار شد، دو طرف بر ادامه مذاکرات بعدی توافق کردند، اینکه جزئیات مذاکرات چه بوده و چارچوب آن بر چه محورهایی استوار بوده است هنوز معلومات کافی در دسترس نیست، اما سید عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران این مذاکرات را سازنده و مثبت و هدف اصلی آن را تضمین منافع ملی ایران اعلام کرد.
اما جدا از سایر مباحث اصلی، این مذاکرات دارای ابعاد و حواشی زیاد است که مورد توجه رسانه های مختلف جهان قرار گرفته است، جریان رسانهیی وابسته به غرب تلاش دارد که این مذاکرات را تندهی به خواستههای امریکا جلوه داده و ایران را ناگذیر به حضور در این مذاکرات جلوه دهد؛ اما واقعیت امر این است که هیچ مذاکرهی به معنی پذیرش یکجانبه خواستههای یکی از طرفین نیست؛ بلکه اصولا برآیند آن بده و بستانهایی است که طرفین از موضعگیری سخت خود کوتاه آمده و هرکدام امتیازاتی به همدیگر واگذار میکنند.
کلمه «مذاکره» به معنی ذکر و یاد آوری از خوبیها و اشتراکات است، جانبین مذاکره وقتیکه بر سر میز مذاکره مینشینند برای به نتیجه رساندن آن، برخی موارد را کوتاه میآیند و جانب مقابل نیز امتیازاتی را آنگونه که با اصول هر دو جانب تضادی نداشته باشد برای همدیگر در نظر میگیرند، لذا نفس مذاکره به معنی کوتاه آمدن است و به نتیجه رساندن موضوع مذاکره. از این رو، مذاکره بر خیر و منفعت استوار است و نه به شر و شرارت.
دستگاه دیپلماسی ایران با توجه به تخصص و تجارب متعدد از اینگونه مذاکرات یقینا اصل منافع ملی کشور شان را در نظر گرفته و آنگونه که شایسته اقتدار تاریخی ایران است نمایندگی خواهد کرد، پیش از این نیز تیمهای مذاکرات هستهیی ایران در مذاکره با جانب امریکا موفق عمل کرده بود، در آن زمان جواد ظریف وزیر خارجه ایران بود وو عباس عراقچی در ترکیب هیأت مذاکره کننده حضور داشت، متخصیین امور هستهیی و روابط بین الملل نیز در این ترکیب حضور داشت و توانستند مقتدرانه از ایران نمایندگی کنند.
ایران همپیمانان منطقهیی و فرامنطقهیی قدرتمندی دارد که حمایتهای همهجانبه در قبال همدیگر دارند؛ ارتباطات وسیع ایران باعث گردیده است که نیازهای اقتصادی اش بر آورده و در سطح بین الملل نیز جایگاه و پایگاه مناسبی دست و پا کند، چین و روسیه دو قدرت برتر جهانی در ابعاد مختلف از ایران حمایت میکنند؛ لذا اگر امریکا با ایران توافق کند یا نکند ایران میتواند نیازهای مختلف اش را توسط ارتباطات وسیع اش بر آورده سازد.
اساسا مذاکرات بزرگی همچون مسئله هستهیی که به مدت طولانی بی نتیجه بوده است قطعا زمانبر است، انتظار داشتن در این مورد که مذاکرات زود جمع گردد غیر منطقی است، لذا میشود با صبر و انتظار، منتظر نتیجه بود؛ آنگونه که شایسته ملت ایران است. هم اکنون لابیهای اسرائیل در امریکا و عناصر داخلی امریکایی وابسته به یهود به شدت در حال کارشکنی مذاکرات است، تیم مذاکراتی امریکایی تحت این فشارها قرار دارد و جبهه مقابل ایران در انشقاق به سر میبرد، لذا میتوان پیش بینی کرد که توازن در میز مذاکره برقرار است.
لینک کوتاه