استقبال مردم غزنی از دیش های آفتابی

در حال حاضر شماری از خانوادهها در غزنی برای پختوپز و گرم نمودن آب به استفاده از دیشهای آفتابی روی آوردهاند. این دستگاه به ظاهر ساده که انرژی خود را از نور خورشید تامین میکند، سهولت زیادی برای مردم غزنی به ارمغان آورده است.
البته باید گفت که هنوز هم تعداد بسیاری از خانوادهها در افغانستان برای پخت روزانه غذا از هیزم، برق و گاز استفاده میکنند.
آقای محمد یک تن از فروشندگان«دیش های آفتابی» در غزنی طی گفتگو با گزارشگر خبرگزاری سریع گفت که برای ۸ تن فرصت اشتغال در این زمینه را فراهم کرده است.
وی افزود: این دستگاه قبلا با موادی همچون سیمنت و زرورق ساخته میشد اما به دلیل وزن سنگین آن، اکنون از آهن و شیشه تولید میشود. به گفته او فروش این وسیله در فصل تابستان افزایش مییابد.
علی از کارآموزان این دوکان به خبرگزاری سریع میگوید که ساخت یک دیش آفتابی دو روز زمان میبرد و او قصد دارد با آموختن این حرفه به اقتصاد خانوادهاش کمک کند.
ذکر این نکته لازم است که استفاده از این دستگاه از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه است چرا که هزینههای انرژی را در خانوادهها کاهش میدهد.
در همین رابطه «خانم فاطمه» بیان میکند: در فصل تابستان مصرف برق و گاز ما کم میشود چرا که از دیش آفتابی برای پخت و پز استفاده میکنیم. از طرفی این دستگاه قابلیت جوشاندن 5 تا 6 لیتر آب را دارد.
به باور کارشناسان استفاده از انرژی آفتاب مزایای بسیاری دارد. کاهش آلودگی هوا، جلوگیری از تخریب محیط زیست، کاهش امراض تنفسی بانوان و کاهش هزینه خانوادهها از جمله مزیتهای آن است.
کمبود برق در مناطق مختلف کشور یا نبود آن در مناطق دورافتادهتر از یک سو و هزینه زیاد برق و گاز از سوی دیگر، ضرروت استفاده از وسایلی که از طریق انرژی خورشیدی کار میکنند را بیش از پیش گوشزد میکند.
افغانستان با داشتن بیشترین روزهای آفتابی در سال یکی از بهترین کشورها برای استفاده از انرژی آفتاب است. البته این امر مستلزم توجه و اهتمام مردم و مسئولین است. مسئولین نهادهای حکومتی باید بکوشند فرهنگ استفاده از انرژی خورشیدی را ترویج داده و تسهیلات آن را برای عموم مردم بهویژه افراد بی بضاعت فراهم کنند.