امتیاز شهروندی، مانعی جدی بر سر راه علم جهانی
نابرابری در دسترسی به ویزا و سفرهای بینالمللی، پژوهشگران کشورهای جنوب جهان را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است. در حالی که همتایان آنها از شمال جهان، با موانع کمتری روبهرو هستند.

به گزارش خبرگزاری سریع؛ یافتههای اخیر مراکز تحقیقاتی نشان میدهد بسیاری از محققان کشورهای جنوب جهان برای شرکت در کنفرانسها و فعالیتهای علمی بینالمللی با هزینههای بالا و پیچیدگیهای بوروکراتیک مواجه هستند، در حالی که محققان کشورهای شمال چنین مشکلاتی را تجربه نمیکنند.
گزارشها نشان میدهد که شهروندان جنوب آسیا بهطور میانگین ۵۹ دالر برای دریافت ویزای توریستی کشورهای دیگر پرداخت میکنند. این رقم معادل دو هفته کار یک فرد معمولی در این منطقه میباشد. این هزینه برای شهروندان کشورهای جنوب افریقا ۵۲ دالر است که معادل سه هفته کار است. در مقابل، شهروندان اروپای غربی برای ویزای مشابه کمتر از ۱۸ دالر پرداخت میکنند، رقمی که معمولاً کمتر از یک ساعت کار است.
کارشناسان این تفاوت را امتیاز شهروندی (Citizenship Privilege) مینامند. مزیتی ناعادلانه که صرفاً بر اساس محل تولد شکل گرفته و تبعاتی فراتر از بوروکراسی دارد.
پژوهشگرانی که از این امتیاز محروم هستند، با احساس حقارت، اضطراب، ناامنی و فشارهای روانی مواجه میشوند که در نهایت بر کیفیت پژوهش و مشارکت علمی آنها تأثیرگذار است.
علاوه بر مشکلات ویزا، پژوهشگران جنوب جهان حتی در صورت دریافت ویزا ممکن است هنگام ورود به کشور مقصد با موانعی همچون ارائه اسناد مالی، واکسینهای خاص و حتی رد شدن بیدلیل مواجه شوند.
کارشناسان هشدار میدهند که این تبعیض سیستماتیک، مشارکت علمی در سطح جهانی را بهشدت تحت تأثیر قرار داده و خواستار اقدامات فوری برای برابرسازی فرصتها در جامعه آکادمیک بینالمللی شدهاند.