بانک جهانی اقتصاد افغانستان را شکننده دانست
بر اساس تازهترین گزارش بانک جهانی، اقتصاد افغانستان به دلیل انزوای مالی، ناپایداری سیاسی و کمبود نیروی انسانی، همچنان در وضعیت شکنندهای قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری سریع؛ بانک جهانی روز دوشنبه در گزارش تازه خود اعلام کرد افغانستان با رشد اقتصادی در سالهای ۲۰۲۳-۲۰۲۴، اما در کنار آن، فقر گسترده، بیکاری، منابع محدود و قدرت خرید ضعیف، میلیونها نفر از مردم این کشور در وضعیت آسیبپذیری به سر می برند.
در این گزارش آمده است در دسمبر ۲۰۲۴، قیمت مواد غذایی و کالا به دلیل کاهش ارزش افغانی افزایش یافت. ارزش افغانی برای سومین ماه متوالی سقوط کرد و بین نومبر ۲۰۲۴ تا جنوری ۲۰۲۵ ،۱۲ فیصد کاهش یافت. نرخ مبادله در جنوری ۲۰۲۵ به ۷۴.۸ افغانی در برابر هر دالر رسید، در حالی که این رقم در اکتبر ۲۰۲۴ برابر با ۶۷.۱ افغانی بود.
براساس این گزارش، میزان جمعآوری درآمدهای دولتی در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل ۱۱.۵ فیصد افزایش یافته و ۲ فیصد بالاتر از هدف تعیینشده در دوره دهماهه اول سال مالی بوده است.
بانک جهانی گزارش داد که در سال ۲۰۲۴، واردات افغانستان ۴۰ فیصد افزایش یافت که عمدتاً ناشی از افزایش واردات مواد غذایی، محصولات کیمیایی، مواد معدنی و تجهیزات حملونقل بود. در دسمبر ۲۰۲۴، کسری تجاری ۸ فیصد افزایش یافت و به ۹۲۶ میلیون دالر رسید که عمدتاً به دلیل کاهش صادرات بوده است.
در این گزارش آمده است که در دسمبر ۲۰۲۴، صادرات افغانستان با کاهش ۱۹.۵ فیصدی به ۱۹۱ میلیون دالر رسید.
بانک جهانی در گزارش خود اعلام کرده است که ایران بزرگترین شریک تجاری افغانستان در سال ۲۰۲۴ بوده و ۳۰ فیصد از کل واردات افغانستان از این کشور انجام شده است. امارات متحده عربی (۱۹ فیصد)، پاکستان (۱۶ فیصد) و چین (۷ فیصد) از دیگر شرکای عمده اقتصادی افغانستان گزارش شده اند.
بانک جهانی در این گزارش هشدار داد که به دلیل کاهش سریع کمکهای خارجی، انزوای اقتصادی و عدم اطمینان در سیاستهای مالی، اقتصاد افغانستان همچنان در وضعیت شکنندهای قرار دارد.
بانک جهانی گفت اصلاحات اقتصادی، بهبود شفافیت مالی و ایجاد سیاستهای پایدار برای کاهش وابستگی افغانستان به واردات و کمکهای خارجی برای حل مشکلات اقتصادی ضروری می باشد.