تحلیف ترامپ، زنگ خطر بازپسگیری تسلیحات امریکایی از طالبان
امروز مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور متخب امریکا برگزار میگردد، او پیش از این از ارسال کمکهای میلیاردی به افغانستان انتقاد کرده و دولت بایدن را متهم به تجهیز «دشمنان» کرده بود. ترامپ یکی از عجیبترین و پر حاشیه ترین روسای جمهور تاریخ امریکاست که در دور قبل ریاست جمهوری و پس از آن به دلیل تصامیم عجیب و غریبی که اتخاذ میکند همواره خبرساز شده است. اخیرا او از بازپسگیری تجهیزات نظامی امریکا از طالبان سخن گفته است.
او در سخنرانی تازهاش در مراسم تشویقی در «رالی پیروزی دوباره امریکا را بزرگ کن» در تالار کپیتال وان آرنا در ساختمان کانگرس، تلویحاً اعضای ارشد رهبری دولت جو بایدن و خود او را «افراد نادان و بیکفایت» عنوان کرده و افزوده است که آنان باعث شدند تا تجهیزات نظامی امریکا به دست طالبان بیفتد.
آقای ترمپ در این سخنرانیاش گفته است: «آیا میدانید که ما هر سال میلیاردها دالر به افغانستان پرداخت میکنیم؟ آیا کسی این را میداند؟ و من میگویم اگر قرار است میلیاردها دالر در سال پرداخت کنیم به آنان (طالبان) بگویید که ما پول را به آنان نخواهیم داد مگر اینکه تجهیزات نظامی ما را پس بدهند که این افراد نادان و بیکفایت اجازه دادند به دست آنان بیافتد. پس به آنان کمی پول خواهیم داد؛ اما ما تجهیزات نظامی خود را پس میخواهیم.»
در عین حال دونالد ترمپ در این سخنرانی طالبان را «دشمن» خوانده و گفته است میلیاردها دالر از پول بازسازی اردوی امریکا به طالبان داده شده است.
او میگوید: «ما دوباره اردوی خود را تقویت و مدرن خواهیم کرد. ما این کار را قبلاً انجام دادیم. ما کل اردوی خود را بازسازی کردیم؛ {اما} آنان (دولت تحت رهبری بایدن) میلیاردها و میلیاردها دالر از آن را به طالبان دادند. آنان تجهیزات نظامی ما را به طالبان دادند. بخش بزرگی از آن را به دشمن دادند.»
پیش از این ایلانماسک نیز گفته بود که باور کردنی نیست که امریکا سالانه میلیونها دالر به طالبان کمک میکند. همچنین «تیم برجت» کنگرسمین امریکا، نیز گفته بود که کمک به طالبان باید قطع شود.
با این حال به نظر میرسد که موضوع تسلیحات و تجهیزات بجا مانده امریکا در افغانستان محراق توجه جدی دولت ترامپ است، در این شکی نیست که پس از سقوط دولت پیشین افغانستان، بزرگترین کمک کننده طالبان امریکا بوده است؛ اما اگر این کمکها قطع گردد آیا طالبان برای جبران کمکهای بدیل راهکار دارند؟ آیا بیش از ۱۶ میلیون نفوس افغانستان که هم اکنون در حالت اورژانسی منتظر دریافت کمکهای جهانی هستند وضعیت سختتر از این را سپری نخواهند کرد؟
به نظر میرسد که پاسخ به این پرسشها با اظهارات احساساتی همچون «ما به کمکهای امریکا نیاز نداریم» و یا اینکه افغانستان به خودکفایی رسیده است راه حل نیست، بر میتابد که در این راستا نیروهای حاکم هدفمند و برنامهریزی شده گام بردارند تا وقتیکه کمکهای امریکا قطع گردد، حکومت و مردم افغانستان به بنبست مواجه نگردند.