ترامپ: برای نجات پناهجویان افغان در امارات اقدام میکنم
دونالد ترامپ در واکنش به گزارشها درباره بازگرداندن پناهجویان افغان از امارات به افغانستان، وعده داد برای نجات آنها وارد عمل شود؛ اقدامی که به گفته منابع آگاه، ممکن است برای برخی دیر شده باشد.

به گزارش خبرگزاری سریع؛ دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، بار دیگر خروج نظامی سال ۲۰۲۱ از افغانستان را بهعنوان نمادی از بیکفایتی دولت پیشین مورد انتقاد قرار داد و در واکنش به گزارشهایی درباره بازگرداندن پناهجویان افغان از امارات متحده عربی به کشورشان، وعده داد برای نجات آنان اقدام خواهد کرد.
پیش از آنکه ترامپ اعلام کند قصد کمک به افغانهای تخلیهشدهای که در امارات گرفتار شدهاند دارد، دولت ابوظبی روند بازگرداندن این افراد به افغانستان را آغاز کرده بود و این موضوع در سند داخلی وزارت خارجه امریکا فاش شده و روز یکشنبه توسط خبرگزاری رویترز منتشر شد.
امارات که از متحدان امنیتی نزدیک واشنگتن بهشمار میرود، در سال ۲۰۲۱ موافقت کرد تا هزاران پناهجوی افغان را که در جریان سقوط کابل از کشور خارج شده بودند، بهصورت موقت در خاک خود اسکان دهد. از آن زمان تاکنون، حدود ۱۷٬۰۰۰ افغان در مرکز موسوم به شهر بشردوستانه امارات در ابوظبی تحت بررسی قرار گرفتهاند.
با این حال، هنوز بیش از ۳۰ نفر از این گروه در وضعیت بلاتکلیف بهسر میبرند. بنابر گزارش وبسایت Just the News، مقامات امارات در حال آمادهسازی برای بازگرداندن برخی از این افراد به افغانستان هستند.
ترامپ در واکنش به این گزارش، در Truth Social نوشت: «من همین حالا تلاش برای نجات آنها را آغاز خواهم کرد»، و پیوندی به مقالهای مرتبط در این زمینه به اشتراک گذاشت. با این حال، به نظر میرسد برای برخی از این پناهجویان، این اقدام دیرهنگام بوده است.
در نشست ۱۰ جولای میان مقامات امریکایی و سالم الزعابی، مشاور ویژه وزیر خارجه امارات، اعلام شد که دو خانواده افغان در اوایل این ماه به افغانستان بازگردانده شدهاند. به گفته الزعابی، امارات قصد دارد ۲۵ نفر باقیمانده را نیز تا ۲۰ جولای بازگرداند و برای این اقدام، در حال دریافت تضمینهای امنیتی است. هنوز مشخص نیست که آیا این افراد واقعاً بازگردانده شدهاند یا در چه شرایطی این بازگشت صورت گرفته است.
دو منبع آگاه همچنین اعتبار ادعای بازگشت داوطلبانه این افراد را زیر سؤال برده و گفتهاند دولت امارات با همکاری سفیر افغانستان در ابوظبی، این افراد را بین امضای برگه بازگشت داوطلبانه یا اخراج اجباری مخیّر کرده است.
الزعابی از طرف امریکایی خواسته است که در مدیریت رسانهای موضوع هماهنگی بیشتری صورت گیرد تا از انتقاد احتمالی سازمانهای حقوق بشری نسبت به عملکرد امارات جلوگیری شود. این سازمانها همچنین ممکن است به ناتوانی دولت امریکا در اسکان مجدد پناهجویان افغان انتقاد وارد کنند.
سرنوشت این گروه، برای حدود ۱٬۵۰۰ پناهجوی افغان دیگر که در اردوگاه «السلیه» در قطر در انتظار تعیین تکلیف هستند نیز اهمیت زیادی دارد.
از زمان خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، دولت بایدن نزدیک به ۲۰۰٬۰۰۰ افغان را به ایالات متحده منتقل کرده است. با این حال، ترامپ که سیاستهای سختگیرانه مهاجرتی را دنبال میکند، پس از آغاز ریاستجمهوری، پذیرش پناهندگان را متوقف و در ماه اپریل وضعیت حمایت موقت (TPS) برای هزاران افغان حاضر در امریکا را لغو کرد.
دموکراتها خواستار بازگرداندن وضعیت محافظتی برای افغانها شدهاند و هشدار دادهاند که زنان و کودکان با تهدیدات جدی مواجهاند.
از زمان بازگشت حکومت سرپرست به قدرت، این گروه بسیاری از حقوق زنان را محدود کرده و دسترسی به تحصیل، اشتغال و مشارکت اجتماعی را برای آنان به شدت کاهش داده است. تاکنون وزارت خارجه امریکا، کاخ سفید و دولت امارات از اظهار نظر درباره این موضوع خودداری کردهاند.
پناهجویانی که در امارات حضور دارند، شامل خانواده نیروهای افغان-امریکایی، کودکانی که برای پیوستن به والدینشان از افغانستان خارج شدهاند، بستگان افغانهای پیشتر پذیرفتهشده و همچنین هزاران نفری هستند که در طول ۲۰ سال جنگ، برای دولت امریکا کار کردهاند.