ترامپ به خاورمیانه برای چه سفر کرد؟

ترامپ، رئیس‌جمهور ایالت متحده امریکا، در اولین سفر خارجی خود به عربستان سعودی رفت و در این کشور توافق‌نامه‌ی اقتصادی و تجاری امضاء کرد. پیش از این کاخ سفید اعلام کرده بود که ترامپ قصد دارد به خلیج فارس سفر کند و با مقامات کشورهای مختلف و همجوار خلیج دیدار کند. دو روز پس از اینکه ترامپ وارد سعودی شد محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، از توافق‌نامه‌ی برای سرمایه‌گذاری ۶۰۰ میلیارد دالری در اقتصاد امریکا خبرداد و برخی مقامات این کشور و کشور قطر نیز برای ترامپ هدیه در نظر گرفتند.

سفر ترامپ در حالی به کشورهای حاشیه خلیج فارس صورت می‌گیرد که تنش لفظی میان ایران و امریکا جریان دارد و از چند هفته به اینسو دو طرف روی امضای توافق هسته‌ای وارد عمل شده‌اند. در این سفر ترامپ دوباره ایران را تهدید کرد که در فرصت محدود و هرچه زود باید توافق نتیجه بدهد و تاکید کرد که نمی‌خواهد ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد.

در پشت پرده‌های این سفر چه می‌گذرد؟ آیا ترامپ عرب‌ها را دیکته می‌کند تا ایران را دشمن اصلی خود بدانند و با اسراییل روابط برقرار کنند؟ این سفر چه سودی برای امریکا خواهد داشت؟

سود اقتصادی سفر ترامپ

در سال‌های پسین ارزش نفت در جهان کاهش یافته است. کشورهای خلیج فارس که بخش مهم نفت جهان را تولید می‌کنند با مشکلات داخلی و تحریم‌های مختلف مواجه هستند که این روند سبب کاهش قیمت نفت شده است. بدون تردید از ادامه‌ی این کاهش‌ها نه ترامپ خوش است و نه ملک سلمان و سعودی و قطر. از سوی هم ایران بخش زیاد نفت را تولید می‌کند تحت تحریم امریکا قرار دارد. در این سفر ترامپ دوباره ایران را تهدید کرد و به تازگی بالای صادرات و نفت این کشور تحریم بیش‌تر وضع کرد.

کارشناسان حوزه‌ی اقتصاد می‌گویند که تجارت امریکا رو به افول است. صادرات کشورهای خلیج فارس به امریکا ناچیز است و شماری کشورهای خلیج فارس به چین روی آورده و با این کشور تجارت می‌کنند. با توقف جنگ در برخی کشورهای خلیج فارس دیگر سلاح امریکایی از خرید و فروش گسترده مانده است. این سفر ترامپ که در پی توافق تجاری با قطر و سعودی را داشت نمی‌تواند شدیدا نفعی به این کشورها و امریکا داشته باشد. تنها سودی ناچیزی برای این کشورها خواهد رسید.

این سفر که همراه با تهدید ایران است، از سوی هم مقامات ایرانی نیز امریکا را متهم به فریب و ظلم کرده‌اند. فرماندهان سپاه پاسداران ترامپ را ظالم خواندند و گفتند امریکا با وضع تحریم‌های ظالمانه‌ی خود ملت ایران را در فقر نگه داشته است. اگر موافقه‌ی هسته‌ای با ایران صورت نگیرد این توافقات تجاری ترامپ با قطر و سعودی نیز به بن بست می‌خورد؛ زیرا در صورت حمله‌ی امریکا به ایران، سپاه پاسداران پایگاه‌های امریکا که در کشورهای عربی قرار دارد را مورد هدف قرار می‌دهد و باعث کند شدن تجارت این کشورها با امریکا می‌شود.

ترغیب به دوستی عرب‌ها و اسراییل

ترامپ در این سفر علنا از احمد شرع، رییس جمهور سوریه، خواست با اسراییل روابط خوب برقرار کند. او به شرع گفت اسراییل دشمن شما نیست و باید با این کشور رفتار خوب داشته باشید. هم‌چنان وعده داد امریکا تحریم‌های سوریه را لغو می‌کند.

در این سفر برخلاف تحلیل برخی‌ها، اسراییل در حاشیه قرار داده نشد، بلکه در یک برنامه‌ی سازمان‌یافته برای ایجاد روابط بیش‌تر میان اسراییل و عرب‌ها کار کرده شد. خواست ترامپ از الجولانی این نگاه را تقویت می‌کند و هم چنان تهدید ایران توسط ترامپ به نوعی خوب نشان دادن اسراییل به چشم عرب‌ها بود.

نویسنده: شیون شرق

لینک کوتاه

https://sarie.news/s607a
دکمه بازگشت به بالا