حج؛ نماد اتحاد و اخوت اسلامی

بزرگداشت از مراسم حج یک امتیاز الهی است که اجر دنیوی و اخروی در پی دارد، اگر نگاهی دقیق تر به این فریضه الهی داشته باشیم، به خوبی در می یابیم که حج یکی از مظاهر عظیم وحدت و انسجام در امت اسلامی است. مطالعه تاریخ جوامع بشری نشان می دهد که یکی از عوامل مهم در پیشرفت و موفقیت ملت ها، اتحاد و همبستگی آنان می باشد. به همین جهت اساس تعالیم اسلامی به گونه ای است که انسجام بین مسلمانان صرف نظر از تنوع قومی و نژادی در اولویت قرار دارد.
این اتحاد و یکپارچگی همواره تهدیدی بزرگ برای دشمنان اسلام بوده است، به همین دلیل از دیرباز دشمنان، به دنبال ایجاد تفرقه و بدبینی بین مسلمانان بوده اند. در واقع می توان گفت تفرقه بین مسلمانان تهدیدی بزرگ تر از اختلافات مذهبی به شمار می آید. حج به عنوان یکی از واجباتی که نقش به سزایی در تحقق وحدت اسلامی دارد، موجب می گردد که همه مسلمانان از نقاط مختلف دنیا با رنگ ها و زبان های گوناگون در زمان و مکان مشخصی برای طواف خانه خدا گرد هم آیند و از تفرقه و جدایی دوری گزینند. این مرکز اجتماع و اتحاد مسلمین، منافع فراوانی به همراه دارد.
مهمترین مزیت حج، رفع اختلافات دینی و مذهبی و ایجاد تفاهم بین مسلمانان است. تمامی مسلمانانی که استطاعت مالی دارند از تمامی نقاط جهان گرد خانه کعبه جمع می شوند و دست اتحاد و برادری به سوی یکدیگر دراز می نمایند و در پرتو آن، مشکلات یکدیگر را حل می کنند. إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ؛ همه مؤمنان، چه آنان که با یکدیگر در ستیزند و چه غیر آنان ـ جز این نیستند که با یکدیگر برادرند، پس بر شما فرض است که میان آن دو گروه از برادرانتان که با یکدیگر در ستیزند صلح و سازش برقرار کنید و همگان تقواى الهى را رعایت کنید، باشد که مورد رحمت قرار گیرید.»
یکی از عوامل اختلاف و تفرقه، عدم شناخت و آشنایی بین مردم است، در زمان حج گروه ها و اقشار مسلمان از جای جای دنیا همزمان با هم لبیک می گویند و مناسک حج را به جا می آورند. این همراهی باعث آشنایی با افکار و عقاید یکدیگر می شود و در نتیجه، همبستگی آنان بیشتر شود. تمامی مسلمانان به خدای واحد ایمان دارند و او را می پرستند، به کتاب قرآن اعتقاد دارند، حضرت رسول(ص) را به عنوان خاتم انبیا قبول دارند و از او پیروی می کنند و به سمت یک قبله نماز می خوانند. این چنین وحدتی به طور قطع ملت ها را متراکم تر و قلب ها را به هم نزدیک تر میکند. پیامبر گرامی اسلام در اشاره به این موضوع در خطبه معروف حجه الوداع می فرمایند: «اهل ایمان با هم برادرند، خون های آنها ارزش مساوی دارند. پیمان کوچکترین فردشان در حکم پیمان عموم مسلمین است همه با هم در حکم یک دست و قدرت واحد در مقابل بیگانه اند.»
یکی دیگر از نکات قابل توجه در این رویداد بزرگ این است که زندگی اکثر زائرین نزدیک به هم است، لباس هایشان یکسان و مکان ها و غذاها شبیه به هم میباشند. برتری های نژادی و قومیتی، ثروت و مقام لغو می شود و تنها ملاک برتری، تقوا شناخته می شود و این شاهد بر مساوات اجتماعی در ایام حج است. حضرت محمد در خطبه حجه الوداع فرمودند: «ای مردم! پروردگار همة شما یکی است و پدر همة شما یکی است؛ همه از آدم هستید و آدم از خاک است؛ عرب را بر عجم فضیلتی نیست مگر به ملاک تقوا.» به امید آن که مراسم هر ساله حج فرصتی باشد برای آن که مردم به یاد توصیه های پیامبر عظیم الشان بیفتند، راه جدایی و تفرقه در پیش نگیرند، دست یکدیگر را به عنوان دوستی و برادری بفشارند و عهد و پیمان های معنوی و مادی با هم را برقرار کنند.
لذا ملت مسلمان افغانستان اعم از شیعه و سنی، باید به دعوت الهی لبیک گفته و اخوت اسلامی را که در قرآن مجید به آن تاکید گردیده است رعایت و بجا آورند؛ افغانها سالیان سال است که فرقههای دینی مذهبی گوناگون کنار همدیگر با خوشی و خوبی زندگی میکنند؛ اما دست مداخلات بیگانگان همچون امریکا و اسرائیل و عاملان اش در صدد نفاق افگنی میان ملت مسلمان افغانستان است، لذا اگر مسلمانان افغانستان همواره حبل الله را در نظر داشته باشند و با الگوگیری از نماد حج، وحدت شان را حفظ کنند، هیچ عاملی موفق به نفاق و تشتت نمیگردند و پایداری افغانها در همه عرصهها تضمین خواهد گردید.
یادداشت اختصاصی / خبرگزاری سریع
لینک کوتاه