دیپلماسی فعال الجولانی با کشورهای تروریستپرور
![](https://sarie.news/wp-content/uploads/2025/02/48906501610-780x470.png)
عربستان سعودی از جمله کشورهایی است که سیاست خارجی اش را از زاویه دین و مذهب، با گروههای ایدئولوژیک و اسلامگراهایی که به تازگی به قدرت و حکومت دست یافته اند عیار میسازد. آل سعود با وجودی که در مهمترین مرکزیت اسلام حکمرانی میکنند، مسلمانان را تشویق و ترغیب به ایجاد حکومتی دینی میکنند تا از این طریق سیطره نفوذ شان در جهان اسلام گسترش داده و در رقابت بر سر تثبیت «ام القرا» پیشی گیرند.
الجولانی با درک از سیاست خارجی عربستان در حمایت از گروههای تندرو، اولین سفرش را پس از به قدرت رسیدن به این کشور آغاز کرد، این اولین سفر رسمی الجولانی به خارج از کشور از زمان به دست گرفتن قدرت پس از رهبری شورشیانی است که بشار اسد را در دسامبر سرنگون کرد، است. اسعد الشیبانی وزیر امور خارجه دولت موقت سوریه نیز در این سفر او را همراهی کرد که نشان دهنده یک حرکت دیپلماتیک مهم بین دمشق و ریاض است.
به گفته رسانهها، الجولانی با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و مقامات ارشد سعودی دیدار و درباره آخرین تحولات سوریه، برنامههای تنظیم شده برای برقراری امنیت و ثبات در سوریه و چشم انداز این کشور گفتوگو کرده است روابط بین دمشق و پایتختهای عربی و لغو تحریمها علیه سوریه از محورهای این سفر گفته شده است. الجولانی روز چهارشنبه برای یک دوره انتقالی نامشخص به عنوان رئیس جمهور موقت سوریه منصوب شد. مقامات جدید سوریه گفتند که وی وظیفه تشکیل یک مجلس قانونگذاری انتقالی را بر عهده داشته است. آنها انحلال همه گروههای مسلحی که در سرنگونی اسد دخیل بودند و همچنین اردوی دولت سابق را اعلام کردند.
ملک سلمان و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی اولین کسانی بودند که انتصاب رسمی الجولانی را تبریک گفتند. ملک سلمان در پیامی اعلام کرد: «خوشحالیم که به مناسبت تصدی ریاست جمهوری عربی سوریه در مرحله انتقالی به شما تبریک بگوییم». در این بیانیه آمده است که بن سلمان با ارسال پیامی جداگانه نیز تبریک گفته است.
در زمان درگیری نیروهای بشار اسد با جبهه النصره، عربستان با شیوههای مختلف از این گروه حمایت کرد. پس از به قدرت رسیدن جبهه النصره نیز عربستان در لایههای مختلف از این طیف حمایت کرده است. وزیر خارجه عربستان سعودی در ۲۴ جنوری از دمشق بازدید کرد و گفت که ریاض در حال مذاکره با اروپا و ایالات متحده برای کمک به رفع تحریمهای اقتصادی اعمال شده علیه سوریه است که اقتصاد این کشور را نابود کرده است.
عربستان سعودی و سوریه تا سال ۲۰۱۱ که جنگ سوریه آغاز شد، روابط قوی داشتند. عربستان سعودی، منتقد سرسخت دولت بشار اسد، از نیروهای مخالف حمایت کرد و روابط دیپلماتیک خود را در سال ۲۰۱۲ قطع کرد. در سالهای بعد، با فشار عربستان سعودی برای برکناری اسد، تنشها افزایش یافت. در سال ۲۰۲۳، عربستان سعودی با تمایل به ثبات منطقه، اقداماتی را برای احیای روابط با سوریه انجام داد. این نزدیکی با احیای سوریه در اتحادیه عرب به اوج خود رسید و نشان دهنده تغییر عمده در روابط عربستان و سوریه پس از یک دهه بیگانگی بود.
اما دید و بازدید الجولانی با مقامات سعودی پایان یافت و وی بلاوقفه مسیر ترکیه را پیش گرفت، ترکیه از کشورهایی است که ادعای ارضی در سوریه دارد و بخشی از خاک سوریه متعلق به خود میداند، در جریان درگیری درگیری اردوی سوریه با نیروهای تحریر الشام، ترکیه از مهمترین کشورهای کمک کننده نظامی به هیأت تحریر الشام و الجولانی بود. دولت ترکیه از حکومت بشار اسد ناخوشایند بود؛ زیرا این دولت و گروههای کرد مسلح در سوریه خلاف منافع ترکیه محسوب میشدند و در طولانی مدت باعث قدرتگیری «پیکک» میشدند. لذا ترکیه با تمام توان از شورشیان حمایت و دولت اسد را از میان برداشت، اکنون نیز نیروهای قسد هرازگاهی با گروههای تحت حمایت ترکیه درگیر و منجر به قتل و کشتار خونین از دو جانب میگردد؛ از جانب دیگر ترکیه با سیاست دو پهلو، حمایت از گروههای تندرو، همچون داعش، تحریر الشام و… را به نفع سیاست خارجی خود پنداشته و تا زمان تحقق آرمان هایش از آنان حمایت خواهند کرد.
الجولانی در دیدار با مقامات این دو کشور که از حمایتهای قوی امریکا و غرب برخودار اند، خواهان تلطیف و سفید نمایی شان در انظار بین المللی است و از این طریق میخواهد لابی گری کند تا کمکهای جهانی را برای حکومت اش دست و پا نموده و منافع این کشور ها را در سوریه نیز تامین کند؛ به همین اساس جز ترکیه و عربستان کمتر کشورهای منطقه ریسک لابیگری به الجولانی و حلقه تروریستی اش را میپذیرند.