راه‌آهن سه‌جانبه در مسیر توسعه منطقه‌ای

در شرایطی که نشانه‌هایی از کاهش تنش میان کابل و اسلام‌آباد دیده می‌شود، سه کشور پاکستان، افغانستان و اوزبیکستان تلاش‌ها برای تسریع در اجرای پروژه استراتژیک راه‌آهن «ترمز–کابل–پیشاور» را افزایش داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری سریع؛ سوم جون، محمد حنیف عباسی، وزیر راه‌آهن پاکستان، در دیدار با علی‌شیر تخته‌اف، سفیر اوزبیکستان در اسلام‌آباد، بر تعهد سه‌جانبه برای اجرای پروژه ریلی اوزبیکستان–افغانستان–پاکستان (UAP) تأکید کرد. طرفین همچنین نقشه‌راه مشترکی برای آغاز ساخت پروژه تدوین کردند.

این پروژه ۸۵۰ کیلومتری که تا سال ۲۰۲۷ تکمیل خواهد شد، اولین خط آهن مستقیم میان آسیای مرکزی و جنوبی محسوب می‌شود و انتظار می‌رود زمان ترانزیت میان اوزبیکستان و پاکستان را تا پنج روز و هزینه حمل‌ونقل را تا ۴۰ درصد کاهش دهد.

اگرچه این پروژه از سال ۲۰۲۱ در دستور کار قرار دارد، تحولات سیاسی افغانستان باعث توقف آن شد. با این حال، از سال ۲۰۲۲ تلاش‌ها برای احیای پروژه از سر گرفته شد و دفتر مرکزی آن در تاشکند راه‌اندازی شد.

با وجود پیشرفت‌های اخیر، چالش‌های فنی مانند استنداردسازی خطوط ریلی و نیز تهدیدات امنیتی در مسیرهای افغانستان و پاکستان همچنان پابرجاست. این مسیر از مناطق ناپایدار مانند مزار شریف، لوگر و خیبر پختونخوا عبور می‌کند که در معرض تهدیدات گروه‌هایی چون داعش خراسان قرار دارند.

نشست سه‌جانبه چین، پاکستان و افغانستان در پکن و همچنین توافق اخیر کابل و اسلام‌آباد در ۷ جنوری، فضای همکاری را تقویت کرده است. دو کشور بر همکاری در نهایی‌سازی چارچوب توافق و مقابله با تهدیدات تروریستی تأکید کرده‌اند.

در صورت تداوم این روند دیپلماتیک، پروژه ترمز–کابل–پیشاور می‌تواند جایگاه سه کشور را به‌عنوان حلقه‌های کلیدی در زنجیره ترانزیت منطقه‌ای تثبیت کند و گامی مؤثر در جهت پیوند اقتصادی آسیای مرکزی و جنوبی باشد.

لینک کوتاه

https://sarie.news/b3530a
دکمه بازگشت به بالا