روز جهانی اینترنت؛ چالشهای خدمات اینترنتی در افغانستان
اینترنت یکی از بزرگترین سیستم های اطلاعاتی، ارتباطی و فناوری نوین در جهان محسوب میگردد که دنیا را به دهکدهی واحد تبدیل کرده است؛ اما در افغانستان چالشهای عدیدهیی همچون هزینه مشترکین، محدودیت ساحات تحت پوشش و ضعف در ارائه خدمات به قوت خود باقیست.
استفاده از اینترنت در میان مردم افغانستان نیز تاثیر های قابل توجه بر روابط اجتماعی، سهولت در کسب و کار، رشد اقتصاد و کار آفرینی داشته است؛ اما جهت استفاده از آن، مردم با چالشهای عدیدهی همچون کیفیت ضعیف، هزینه سرسامآور و محدودیت ساحات تحت پوشش روبرو هستد.
عظیم رویین، ارائه کننده خدمات آنلاین در کابل میگوید:«ما در قرنی هستیم که تکنالوژی به سرعت در حال پیشرفت است اما در افغانستان هنوز نمیتوانیم به آسانی دسترسی پیدا کنیم، فضای اینترنت بسیار محدود است با کیفیت پایین مجبوریم قیمت های بسیار بلند بپردازیم و افرادی مثل ما که مصروف ارائه خدمات اینترنتی هستند با مشکلات بسیاری روبرو اند».
وی از دولت و مسؤولین میخواهد که تغییرات مثبت در این عرصه انجام داده و فضای مناسبی برای کسبهکاران آنلاین و مردمی که از اینترنت استفاده میکنند فراهم کنند؛ تا مردم بتواند از اینترنت برای پیشبرد کارهای شان به آسانی استفاده کنند.
محمد تقی سروری یکی دیگر از شهروندان کابل میگوید« اینترنت یک راه ارتباطی بسیار قوی، موثر و اسان برای مردم است. در موجودیت اینترنت میتوانیم در لحظه در همه جا ارتباط داشته باشیم، اما فضای دسترسی به اینترنت در افغانستان برای کسانی که شدیداً نیاز به اینترنت دارند بسیار محدود است مخصوصا دانشآموزان در دانشگاه و مکتب که برای تحقیق و جستجو در لحظه نیاز به کتابخانه فوری مثل اینترنت دارند که بتواند مشکلات شأن را حل کرده و از اینترنت استفاده کنند اما دسترسی به این پدیده بسیار مشکل است، ما باید قیمت های بلندی در این شرایط بیکاری افغانستان بپردازیم و این عدم دسترسی آسان به اینترنت به ضرر نسل جوان هست و نمیتواند در کار هایشان زود پیشرفت کنند».
وی از حکومت در این راستا میخواهد که برای دسترسی آسان به اینترنت باید اقداماتی را انجام دهد تا مردم بتواند با تکنولوژی بیشتر آشنا شده و پیشرفت کنند.
براساس تحقیقات انجام شده، ۵۸ درصد از کل جمعیت جهان به اینترنت دسترسی دارند بنابراین تا هنوز تعدادی زیادی از جوامع جهان به خصوص در مناطق کم توسعه به شمول افغانستان اکثریت مردم با اینترنت آشنایی ندارند.
گفتنی است که در افغانستان نقاط اتصال به شبکه های جهانی محدود است این کشور اینترنت خود را از طریق فایبر های نوری کشورهای همسایه همچون ایران، ازبکستان ، پاکستان ،ترکمنستان و تاجیکستان وارد فضای افغانستان میکنند.