سفر رئیس جمهور ایران به تاجیکستان، گرمی روابط حوزه تمدنی فارس

سفر رئیس جمهور ایران به تاجیکستان که مورد استقبال گرم مقامات تاجیک، به خصوص رئیس جمهور این کشور امام علی رحمان اوف قرار گرفت از منظر گسترش گرمی روابط میان حوزه تمدنی فارس  در خور توجه و حایز اهمیت است، حوزه تمدنی فارس که شامل کشورهایی همچون تاجیکستان، ایران، افغانستان و بطور نسبی کشور پاکستان می‌گردد، دارای اشتراکات فرهنگی_زبانی است که ادیب‌ها و شاعران نامدار این حوزه تمدنی که سروده‌های فارسی آنان سند مستحکمی بر ریشه‌های تاریخی و فرهنگ مشترک میان این کشورهاست دلالت دارد.

گسترش روابط میان کشورهای فارسی زبان می‌تواند به ثبات و توسعه، امنیت و اقتصاد موثر واقع گردد، در دنیای امروز اشتراکات زبانی-فرهنگی به گرمی روابط کشورها نقش موثر و قابل توجهی در پی دارد. مثلا در اروپا، کشورهای اسکاندیناوی بیش از سایر کشورهای اروپایی روابط خاص و گرماگرمی با همدیگر دارند، همینطور کشورهای انگلیسی زبان همچون انگلیس، امریکا و… روابط گرمتر در مقایسه با کشورهای دیگر دارند؛ همینطور حوزه تمدنی فارس نیز باید با استفاده از اشتراکات فرهنگی روابط شان را گسترش دهند.

اکنون که ایران و تاجیکستان در حال ایجاد گرمی روابط اند، قطعا بر افغانستان نیز اثرات مثبت بجا خواهد گذاشت، هر منافعی که در پی گرمی روابط این دو کشور به وجود بیاید افغانستان نیز از آن مستفید خواهد شد، بر می‌تابد که افغانستان نیز به عنوان یکی از کشورهای فارسی زبان به کاروان حوزه تمدنی فارس پیوسته و روابط اش را از ابعاد مختلف با این کشورها توسعه بخشد.

گرمی روابط افغانستان با این کشورها یقینا توسعه و ثبات افغانستان را در پی خواهد داشت، دیپلماسی مبتنی بر ایجاد منافع مشترک و تاکید بر اشتراکات فرهنگی منجر به حصول منافع مشترک میان این کشورها می‌گردد، به هر میزانی که افغانستان خود را کناره گیرد به همان میزان فرصت‌های توسعه و ثبات که در پی آن موجود است از دست می‌رود.

مهمترین نقطه اشتراک افغانستان با کشورهای ایران و تاجیکستان زبان فارسی است که اگر نیروهای حاکم نتواند از این اشتراک برای گسترش روابط بهره ببرد، افغانستان را از ظرفیت توسعه و ثبات به دور نگهمیدارد. بنا بر این خوب است که از پس این فرصت موجود، افغانستان استفاده های مفیدی از آن ببرد و پیشگام توسعه روابط با این کشورها گردد.

لینک کوتاه

https://sarie.news/a4495b
دکمه بازگشت به بالا