سفر وزیر صنعت ایران به کابل؛ فرصتی برای جهش اقتصادی افغانستان

قرار است وزیر معدن، صنعت و تجارت ایران به افغانستان سفر کند و با مقامات حکومت کابل دیدار و گفتگو نماید. سفر این مقام بلندپایه ایرانی در حالی به افغانستان صورت می‌گیرد که دو کشور نیازمند روابط اقتصادی_تجاری گسترده و توسعه یافته می‌باشند، افغانستان و ایران دو کشوری هستند با اشتراکات دینی، فرهنگی و زبانی که دارای تاریخ و هویت مشترک اند، این دو کشور به درازای تاریخ اشتراکات فراوانی دارند که توجه و تمرکز بر وجوه اشتراک می‌تواند باعث گسترش همکاری و توسعه روابط میان دو کشور گردد.

چنین سفرها در حد مقامات بلندپایه حکومت‌های منطقه به خصوص کشورهای همسایه برای افغانستان یک فرصت است، توجه به گسترش روابط با منطقه می‌تواند برای افغانستان موثریت‌های قابل توجه داشته باشد،  زیرا افغانستان بنا بر زیست همجواری که با کشورهای منطقه دارد، میتواند بهتر بر سیاست اقتصاد محور متمرکز گردیده و توسعه روابط اقتصادی اش را با این کشورها رقم بزند. تجارب نظام‌های سیاسی گوناگون در افغانستان ثابت کرده است که سیاست خارجی منعطف و متمرکز بر کشورهای منطقه می‌تواند عامل ثبات و ترقی کشور گردد؛ زیرا حسن همجواری و منافع مشترک منطقوی ایجاب می‌کند که این کشورها به ثبات سیاسی و اقتصادی افغانستان بیاندیشند تا خودشان نیز از ثبات و توسعه در افغانستان احساس آرامش و امنیت داشته باشند.

افغانستان و ایران هم اکنون بالای خط ریلی هرات-خواف مشترک کار می‌کنند و این خط ریل، باعث گردیده است که سهولت در حمل و نقل کالاهای تجارتی افغانستان اعم از صادرات و وارادت ایجاد گردد، اهمیت این خط ریلی تا آن حد قابل توجه است که افغانستان را از طریق ترکیه به قاره اروپا وصل کند و این خط باعث گردیده است که نیازمندی‌های افغانستان از بندر کراچی کاهش یابد. علاوه بر آن، بندر چابهار ایران یک فرصت ترانزیتی بی بدیل برای افغانستان است که عملا صادرات و وارادت از این بندر جریان دارد و تاجرهای افغان از سهولت‌های آن بهره می‌برند.

بنا بر این اکنون که افغانستان در آستانه استقبال از سفر وزیر صنعت و معادن ایران قرار دارد بر می‌تابد که توجه خاصی به ابعاد اقتصادی آن داشته باشد، ایران کشوری است که در زمینه استخراج معادن و بهره‌برداری از آن دست بالا دارد؛ همچنین صنعت‌گری در این کشور نیز رشد فزاینده یافته است؛ لذا مقامات حکومت کنونی باید این فرصت‌ها را در نظر داشته باشند و از تجارب و فنون بخش معادن و صنعت ایران بهره جسته و در راستای بهبودی اقتصاد کشور بهره برداری نمایند.

بیست سال مداخلات امریکا در کشور باعث گردید که افغانستان نتواند در زمینه شکوفایی اقتصادی و زیرساخت‌های کشور عملکرد موثر داشته باشند؛ تصمیم‌گیری در زمینه‌های یاد شده در اختیار خارجی‌ها بود، و مقامات جمهوریت به گونه‌ی عمل می‌کردند که مورد تایید امریکا و حامیان غربی شان بود، در آن زمان معادن و منابع طبیعی گران قیمت افغانستان به غارت برده شد، امریکایی‌ها به بهانه ایجاد بیس‌های نظامی تونل‌های زیرزمینی حفر می‌کردند و از آن معادن و منابع طبیعی استخراج می‌کردند. لذا اکنون که تصمیم‌گیری در اختیار افغان‌ها قرار گرفته است می‌بایست با عطف توجه به کشورهای همسایه روابط اقتصادی و تجاری وسیعی با آنان ایجاد کرد و از این فرصت استثنایی در راستای شکوفایی اقتصادی کشور بهره جست.

لینک کوتاه

https://sarie.news/b1367a

 

 

دکمه بازگشت به بالا