سیاست شوکآور ترامپ؛ تهدید دیپورت مهاجران افغان و بحران انساندوستانه

دونالد ترامپ که بیشتر به یک شخصیت لجوج و یک دنده معروف است، اخیرا با شوک سیاسی که در مورد مهاجران ارائه کرد همه را بهت زده و سراسیمه ساخت، او تصمیم گرفته است که مهاجران را از امریکا اخراج و در روند پذیرش آنان تجدید نظر کنند.
پس از اعلام این رویکرد بحث بر انگیز، جامعه مهاجرتی امریکا را بهت زده ساخته است، امریکا که هم اکنون حدود ۱۵میلیون مهاجر از سراسر جهان را در خود جا داده است یکی از بزرگترین کشورهای مهاجر پذیر جهان است. مهاجرانی از افغانستان که اخیرا با پروازهایی به امریکا منتقل شدند، از آن دسته مهاجرانی است که در نگرانی شدید به سر میبرند، آنان ظاهرا با اقامت موقت حفاظتی در امریکا زندگی میکنند، اگر به داخل افغانستان ریپورت شوند بزرگترین چالش زندگی شان را تجربه خواهند کرد؛ زیرا در افغانستان زمینه کار و فعالیت وجود ندارد و آنان هم که به امریکا دلبسته اند و خواهان اقامت در آن کشور هستند، تمام مقدمات زندگی شان را طوری تنظیم میکنند که بتوانند آینده زیبایی در این کشور رقم بزنند، با توجه به وضعیتی که آنان از افغانستان تجربه کرده اند، ادامه زندگی در این سرزمین برای شان جدا چالش بر انگیز است.
آنان برای رسیدن به امریکا از ۱۰ الی ۱۲ کشور در حدود یک الی دو ماه با سختیهای بسیار و از وسط جنگلات عبور میکنند؛ تا از مرز امریکا و مکسیک داخل امریکا شوند و یک نفس راحت بکشند، ولی بعد از اعلان ترامپ، نگران اند که دوباره به افغانستان دیپورت نشوند؛ چون یقین دارند که نمیتوانند در افغانستان زندگی کنند. وضعیت کنونی افغانستان به گونهی است که معیارهای سخت و طاقت فرسا را بر کارکنان اداری تحمیل میکنند. از گذاشتن ریش تا اجبار به پوشیدن یونیفورم خاص طالبانی مواردی اند که کارکنان ادارات باید خود را با آن عیار بسازند.
علاوه بر آن متقاضیان کار در افغانستان آنقدر زیاد اند که صف بسته منتظر اند؛ اما بست جدید و شغلی نیست که دستگیر آنان گردد، کسانی که طی سه سال اخیر تحت برنامه محافظتی دولت امریکا به این کشور رفتند اشخاصی اند که تمام دار و ندار زندگی شان را به حراج گذاشت و اکنون چیزی در بساط ندارند؛ اخراج آنان به افغانستان میتواند تبعات زیانباری بر زندگی شان تحمیل کرده و حس اعتماد به امریکا را بیش از این خدشهدار سازد.
جدا از این طیف مهاجران افغان که با پوشش برنامه محافظتی امریکا به این کشور وارد شدند، تعداد دیگر نیز با هزینههای سرسام آور و مشکلات فراوان خود را به امریکا رسانده اند. آنان به دلیل مشکلات امنیتی مجبور شدند که از طریق راههای غیر قانونی وارد ایالات متحده شوند و در صورت برگشت به افغانستان دوباره زندهگی شان با خطرات جدی روبهرو خواهد شد. لذا اگر این مهاجرین به افغانستان برگردانده شوند، چنانچه قبلا هم یاد آور شدم، اینها تمام سرمایه و زندهگی شان را از دست دادهاند، یعنی از نظر معیشتی برای اینها زندهگی کردن در آنجا مشکل است و از طرف دیگر تعداد زیاد شان شاید در افغانستان مشکلات سیاسی داشته باشند چون کسانی هستند که با حکومت قبلی یا نیروهای خارجی همکاری داشتند، پس مشکلات امنیتی شان بیشتر از مشکلات اقتصادی و اجتماعی میباشد.
از آنجایی که این افراد طی بیست سال حضور امریکا در افغانستان هرگونه همکاری و جان نثاری برای امریکا کردند، شایسته اخراج اهانت آمیز از این کشور نیستند؛ لذا بر میتابد که تیمهای حقوقی و حامیان مهاجران با ارائه طرح جامع و کامل، راه حل بدیلی را برای ترامپ پیشنهاد دهند که در آن بتوانند از مهاجران استفاده مفید برای امریکا صورت گیرد و در آن از رویکرد نگرش به مهاجران به عنوان «تهدید» به رویکرد بهره برداری از فرصت تغییر نگرش داده شود، در این صورت است که راه حل بدیل برای بقای مهاجرین یافت خواهد شد.
نویسنده: محمد امین رادمنش