شکست فرمان جنجالی ترامپ علیه محکمه بینالمللی
فرمان اجرایی جنجالی دونالد ترامپ را که برای تحریم همکاران محکمه کیفری بینالمللی صادر شده بود، از سوی یک قاضی فدرال در امریکا ناقض آزادی بیان شناخته شده و متوقف شد.

به گزارش خبرگزاری سریع؛ یک قاضی فدرال در ایالات متحده، فرمان اجرایی جنجالی دونالد ترامپ را که در صدد تنبیه افرادی بود که با محکمه کیفری بینالمللی (ICC) همکاری میکردند، به حالت تعلیق درآورد.
این فرمان که در فیبری 2020 صادر شده بود، تحریمهای اقتصادی و محدودیتهای سفر را علیه کسانی مجاز میدانست که به نحوی در تحقیقات ICC علیه شهروندان یا متحدان امریکا، از جمله اسرائیل، مشارکت دارند.
اما پس از آنکه دو فعال حقوق بشر در اپریل همان سال با ارائه شکایتی رسمی، به این اقدام اعتراض کردند، دستگاه قضایی ایالات متحده وارد عمل شد.
قاضی نانسی تورسن در حکمی که بهتازگی صادر شده، فرمان ترامپ را مغایر با اصول بنیادین آزادی بیان دانست و تأکید کرد که این دستور اجرایی، «بسیار فراتر از آنچه برای دستیابی به هدفش ضروری است، حقوق اساسی شهروندان را محدود میکند».
او نوشت: «این فرمان، هر نوع فعالیت سخنمحور که بتواند به نفع دادستانهای محکمه بینالمللی باشد را ممنوع میکند، صرفنظر از اینکه موضوع به تحقیقات مربوط به امریکا یا متحدانش مربوط باشد یا خیر.»
فرمان ترامپ، در واکنش به اقدامات ICC در پیگیری پروندههای جنایات جنگی، از جمله صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت به دلیل ارتکاب جنایت علیه غیرنظامیان در غزه، صادر شده بود. اقدامی که موجی از اعتراضات بینالمللی علیه کاخ سفید را در پی داشت.
بر پایه این فرمان، کریم خان، دادستان ارشد محکمه، نیز هدف تحریمهای ایالات متحده قرار گرفت و نام او در فهرست تحریمی دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری امریکا (OFAC) ثبت شد. طبق این دستور، حتی شهروندان امریکایی که به نحوی در راستای منافع کریم خان یا دیگر افراد تحریمشده فعالیت میکردند، با مجازاتهای کیفری و مدنی روبرو میشدند.
این اقدام دولت ترامپ با انتقاد شدید نهادهای بینالمللی، دولتهای اروپایی و البته خود محکمه کیفری بینالمللی مواجه شد. محکمهای که از سال ۲۰۰۲ با عضویت بیش از ۱۲۵ کشور، به عنوان مرجع اصلی رسیدگی به جنایت جنگی، نسلکشی و جنایت علیه بشریت شناخته میشود؛ هرچند امریکا، روسیه، چین و اسرائیل همچنان خارج از این نهاد باقی ماندهاند.
با توقف این فرمان، شکستی دیگر در کارنامه برخوردهای یکجانبه دولت ترامپ با نهادهای بینالمللی ثبت شد؛ تصمیمی که حالا در پرتو قوانین داخلی امریکا، غیرقانونی شناخته شده و از مسیر اجرا بازمانده است.