طالبان و معادله شرق و غرب؛ آیا کابل به میدان نبرد جدید تبدیل می‌شود؟

از زمان به قدرت رسیدن حکومت طالبان روابط دیپلماتیک با کشورهای مختلف منطقه و جهان گسترش یافته است. سفرهای متعدد وزرای خارجه کشورها، کاردار سفارت قدرت‌های بزرگ همچون انگلیس، و مقامات کشورهای عربی دال بر تمایل آنان به توسعه و بهبود روابط با حاکمیت کنونی افغانستان است.

توسعه روابط کشورهای عربی همچون عربستان سعودی، قطر، امارات و عمان با افغانستان طی سه ماه اخیر با افغانستان دال بر گسترش فصل جدید روابط میان افغانستان و این کشورهاست، در این مدت زمان به گونه‌های مختلف، یا مقامات عربی به کابل سفر کرده اند و بالعکس مقامات کابل نیز سفرهای متعدد به کشورهای یاد شده داشته اند، اینکه ماهیت سفرها چه بوده است بحث جداگانه‌یی است، اما نفس ایجاد روابط می‌تواند حایز اهمیت باشد.

گسترش روابط در سطح همسایگان با کشورهای ترکمنستان، ایران، پاکستان و ازبیکستان نیز می‌تواند حایز اهمیت باشد روابط با این کشورها در ابعاد اقتصادی همچون تجارت، ترانزیت، قرار داد معادن و… رشد فزاینده داشته است. دو جانب در باب  تبادل کالاهای با کیفیت و تضمین شده قراردادهای متعددی دارند این گستره‌ی روابط اقتصادی توانسته است که فضای مهر و الفت را میان افغانستان و همسایگان ایجاد نماید.

گسترش روابط با دو کشور ابرقدرت غربی همچون انگلیس و امریکا نیز برای این حکومت حایز اهمیت است، سفرهای متعدد رابرت چترتون دیکسون کاردار سفارت بریتانیا به افغانستان و سفر مقامات امریکایی به کابل و بالعکس دید و بازدید مقامات طالبان با امریکایی ها در امارات متحده عربی و دوحه نشان از تمایل به گرمی روابط غرب با افغانستان است.

با این حال، این سفرها در حالی صورت می‌گیرد که هنوز حاکمیت طالبان به رسمیت شناخته نشده است، برآیند این سفرها نیز قابل توجه و بررسی است که آیا به هدف تمایل به برقراری روابط رسمی است یا اینکه صرفا نگهداشتن روابط زیر چتر دیپلماسی با ماهیت رصدهای استخباراتی از اوضاع افغانستان است؛ چنانچه از اظهارات ترامپ بر می‌آید امریکا و غرب بیشتر در صدد کنترل و نفوذ قدرت های شرقی همچون روسیه و چین است، ترامپ بارها از بازپس‌گیری میدان هوایی بگرام سخن گفته است این میدان هوایی فاصله اندک با مرکز هسته‌یی چین دارد از این رو، برای امریکا مهم است که از نزدیک اوضاع چین را تحت کنترل داشته باشد.

آنچه حایز اهمیت و قابل بررسی است سفرهای متعدد رابرت چترتون دیکسون به افغانستان است که چرا از میان مقامات غربی فقط او سفرهای متعدد در افغانستان دارد. بریتانیا یکی از کشورهایی است که همواره بر وضعیت افغانستان رصد دارد، از زمان اشغال افغانستان توسط بریتانیا، این کشور با شیوه‌های مختلف حضورش در افغانستان را حفظ کرده است، بریتانیا در زمان سابق بخشی از خاک افغانستان را به پاکستان واگذار کرد که از آن زمان تا کنون میان هردو کشور تنش و درگیری جریان دارد؛ لذا سفرهای متعدد این مقام انگلیسی به افغانستان ابعاد و زوایای پنهان را با خود حمل می‌کند.

با توجه به اینکه این سفرها در حالی صورت می‌گیرد که هیچ یکی از این کشورها حاکمیت کنونی را به رسمیت نشناخته اند؛ اما در هر صورت طالبان توانسته اند توجه کشورها را به خود جلب کرده و این پیمانه از روابط غیر رسمی بین المللی را برقرار سازند؛ ادعای مخالفان طالبان مبنی بر انزوای سیاسی این حکومت خالی از واقعیت است؛ زیرا روابط این کشورها با افغانستان نشان گسترش روزمره روابط بین المللی می‌باشد که در صورت رسمیت یافتن می‌تواند برای آینده افغانستان موثر واقع گردد.

یادداشت اختصاصی/ خبرگزاری سریع

لینک کوتاه

https://sarie.news/s244a

 

دکمه بازگشت به بالا