پاسخ صریح ایران به ادعای سه کشور اروپایی درباره فعالسازی مکانیسمهای هستهای
وزیر امور خارجه ایران در نامهای رسمی به دبیرکل و رئیس شورای امنیت سازمان ملل، ادعای سه کشور اروپایی درباره فعالسازی مکانیسمهای توافق هستهای ۲۰۱۵ را رد کرد و تأکید نمود که این کشورها به دلیل نقض تعهدات خود، فاقد مشروعیت حقوقی و سیاسی برای چنین اقدامی هستند.

به گزارش خبرگزاری سریع؛ سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در نامهای رسمی به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و رئیس شورای امنیت، همچنین خانم کایا کالاس، نماینده عالی اتحادیه اروپا، و اعضای شورای امنیت، به شدت ادعای سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) مبنی بر فعالسازی سازوکارهای مندرج در توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) را رد کرد.
عراقچی در این نامه تاکید کرد که این سه کشور از هیچگونه مشروعیت حقوقی، سیاسی و اخلاقی برای اعمال این مکانیسمها برخوردار نیستند و تلاش آنها برای احیای قطعنامههای منسوخشده شورای امنیت بیاعتبار و فاقد وجاهت قانونی است.
او با اشاره به حمایت سیاسی و مادی کشورهای اروپایی از تجاوز نظامی غیرقانونی و غیرموجه رژیم اسرائیل و ایالات متحده، همچنین نقض مستمر تعهدات برجامی، تصریح کرد که این اقدامات، جایگاه آنها به عنوان شرکتکننده در برجام را خدشهدار کرده و عملاً این کشورها را از دایره ذینفعان خارج ساخته است.
وزیر خارجه ایران یادآور شد که پس از خروج یکجانبه امریکا از برجام، ایران تمامی سازوکارهای حلوفصل اختلافات را طی کرد و سپس مطابق بند ۳۶ برجام، گامهای جبرانی خود را آغاز نمود. با این وجود، سه کشور اروپایی نه تنها به تعهدات خود پایبند نماندهاند، بلکه در سیاست فشار حداکثری امریکا مشارکت فعال داشته و اخیراً در تجاوز نظامی علیه مردم ایران نقش ایفا کردهاند. وی این کشورها را فاقد حسن نیت و اعتبار دانست.
عراقچی همچنین تاکید کرد: «سه کشور اروپایی نمیتوانند و نباید اجازه دهند با سوءاستفاده از قطعنامهای که خود به آن پایبند نبودهاند، اعتبار شورای امنیت سازمان ملل را زیر سؤال ببرند.»
وی از این کشورها خواست به توصیهای که در نامه ۲۰ اوت ۲۰۲۰ به ایالات متحده ارائه کردند، پایبند باشند؛ یعنی خودداری از هر اقدامی که موجب تعمیق شکافها در شورای امنیت یا تأثیر منفی بر عملکرد آن شود.
وزیر امور خارجه ایران در پایان افزود: «ایران نشان داده است که توان مقابله با هرگونه اقدام خصمانه را دارد، اما همواره آمادگی دیپلماسی معنادار و مبتنی بر حسن نیت را دارد.»