‌پیامبر اسلام؛ اسرای جنگی را به بهای آموختن علم به مسلمانان آزاد می‌کرد

امروز ۲۷ عقرب مصادف با ۱۷ نوامبر روز بین المللی متعلم نامگذاری شده است. ضمن گرامی‌داشت از این روز به همین مناسبت گفتگوی کوتاهی با بانو حسنیه مهدوی استاد دانشگاه و کارشناس ارشد حقوق داریم:

مبنای فراگیری علم و دانش در منابع اسلامی ما از جمله قرآن شریف و روایات چیست؟

دین اسلام فراگیری علم و دانش را فریضه بسیار مهی می‌داند که همه مسلمانان باید به آن توجه کنند.
نزول قرآنکریم به پیامبر اکرم با کلمه اقرا آغاز شد و خداوند در اولین وحی به پیامبر خود دستور داد که بخواند.
همچنین خداوند در قرآن شریف به قلم که اولین وسیله برای یادگیری علم است قسم یاد کرده است و این ها همه اهمیت فراگیری علم را در دین اسلام واضح می‌سازد.

در تاریخ آمده است که پیامبر اکرم اسرای جنگی را به شرط آموزش خواندن و نوشتن به مسلمانان آزاد می‌کردند و از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت است که : اطلب العلم من المهد الی اللحد

ز گهواره تا گور دانش بجوی
و البته اینها فقط موارد کوچکی از احادیث و روایات است که بنده به آنها اشاره کرده ام

اگر بخواهیم نگاهی به وضعیت متعلمین ما در سال‌های اخیر داشته باشید آن را چگونه ارزیابی میکنید؟

متاسفانه وضعیت چه از لحاظ فضای علمی و آموزشی و چه از لحاظ روحی و روانی و چه از لحاظ اقتصادی و فرهنگی یه هیچ عنوان مناسب نیست و نسبت به نظام قبل بسیار افت داشته است.
بسیاری از متعلمین ما چون با فقر دست و پنجه نرم می‌کنند آمادگی و تمرکز برای یادگیری ندارند. اکثر صنوف ما با کمبود معلم روبرو شده اند چون معلمین زن که بیشترین سهم را در این بخش داشتند منفک و خانه نشین شده اند.
اینها تنها بخشی از مشکلات مکتب‌های ماست اما مشکل اصلی و مهم محروم شدن دختران ما از تحصیل است. از زمان روی کار آمدن حکومت جدید تا حال با وجود تلاش های بسیار زیاد فعالین مدنی و سیاسی و سازمان‌های بین المللی مدافع حقوق بشر، آنها هنوز از این حق اساسی و اولیه خود محروم مانده اند و این محرومیت پیامدهای بسیار ناگواری در جامعه خواهد داشت.

به موضوع بسیار مهمی اشاره کردید، این موضوع یک سوال را در ذهن مخاطبین ایجاد خواهد کرد.
پیامدهای مسدود ماندن مکاتب دخترانه بر جامعه چه خواهد بود؟
دختران و زنان نیمی از جامعه ما را تشکیل می دهند و مطمئنا رشد و شکوفایی علمی و فرهنگی شان باعث توسعه و پیشرفت کشور خواهد شد و اگر ما یک نگاه ژرف و آینده نگری نسبت به این موضوع داشته باشیم متوجه خواهیم شد که محروم ماندن دختران از تحصیل یعنی نبود نرس و داکتر زن در نظام صحی، یعنی نبود معلم در نظام آموزشی، یعنی یک مادر بیسوادی که علم و آگاهی تربیت صحیح و درست فرزند خود را ندارد؛ بناً این محرومیت ضربات جبران ناپذیری به تمامی بخش های اصلی جامعه ما از جمله نظام صحی، علمی، آموزشی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی …خواهد زد.

تشکر از شما؛ امیدواریم که حکومت سرپرست تدابیری را بیاندیشد که به زودی دروازه‌های مکاتب به روی دختران باز شده و آنها از حق تحصیل خود بهره مند شوند.

لینک کوتاه

https://sarie.news/a3257b
دکمه بازگشت به بالا