چشم انداز مذاکرات غیر مستقیم ایران و امریکا

پس از نامهنگاری های ترامپ برای پیشنهاد مذاکره با ایران، مقامات ایرانی پذیرفتند که به صورت غیر مستقیم در عمان مذاکرات را آغاز کنند، هرچند بلوای رسانههای غربی چنین است که ایران به اثر فشار و مانور نظامی امریکا تن به مذاکره داده است؛ اما واقعیت امر چیزی دیگری است، مسئله هستهای و لغو تحریمها محور مذاکره محسوب میگردد. ایران با نظرداشت، منافع ملی و اقتصادی اش مطابق به خواست و نظر ملت واحد و یکپارچه این کشور وارد مذاکره غیر مستقیم با امریکا شده است.
البته هنوز امریکا ثابت نکرده است که ایران به چه نوع سلاحهای هستهیی دست یافته است یا خیر؟ صرفا در حد گمانهزنی ها و حدس به این ادعا دامن میزند. زیرا بهانهی هستهیی مدعای واضحی است بر اعمال تحریمها و فشارهای اقتصادی بر ملت ایران. امریکا پس از سالها فشار و اعمال تحریمها که موفق نشد دولت ایران را به تمکین وادارد، اکنون به این نتیجه رسیده است که دیپلماسی تنها راه حل مسئلهی روابط با ایران است، تحرکات نظامی امریکا در منطقه صرفا یک مانور رسانهیی است تا برای جریان رسانهیی غرب خوراک خبری تهیه کند که امریکا از مجرای فشار نظامی ایران را به مذاکره واداشته است. در حالیکه ایران همواره بر مذاکره با حفظ عزت، حکمت و مصلحت تاکید داشته است.
موضوع تنشهای امریکا و غرب در خاورمیانه و همینطور با ایران به یک معضل میماند که همواره درگیری و حملات متقابل را در پی داشته است که متعاقب آن تشدید تحریم ها را به همراه داشت؛ لذا مقامات جمهوری اسلامی با نظرداشت کاهش تنشها و لغو تحریمها به مذاکره ارجحیت بخشیدند، از این رو، حفظ عزت، حکمت و مصلحت مجاری منطقی پیشبرد مذاکرات محسوب میگردد.
با توجه به این سه اصل باید منتظر روزهای آینده بود و نمیتوان از هم اکنون در این مورد اظهار نظر کرد. اما میتوان گفت که دولت ایران دارای ملت واحد و یکپارچه است که در شرایط مختلف و زمینههای گوناگون در حمایت از دولت شان قربانی خواهند داد؛ چنانچه دو تجربهای معاصر ایران که اعم از پیروزی انقلاب ایران با حمایت وسیع ملت و جنگ ایران با عراق ثابت ساخت که ملت و دولت در ایران باهم تنیده و عجین شده اند.
علاوه بر آن، قدرت نظامی که در اختیار سپاه پاسداران ایران است، کمتر کشوری تا این پیمانه از قدرت برخوردار اند، شهرکهای موشکی اعم از قاره پیما و جهان پیما، بیانگر قدرت ایران در منطقه است. ترامپ شخصیت روانپرش و نا آرام است او پیش از این نیز با روسیه و کوریایشمالی مذاکراتی انجام داده بود؛ اما هیچکدام به نتیجه نرسید، زیرا اصول مذاکرات ترامپ بر زیادهخواهی است و بر اساس اصول که دو طرف باید چیزی بدهند تا چیزی بگیرند استوار نیست، از این رو، سخت است که مذاکره با تیم ترامپ به نتیجهی دلخواه برسد.
اگر برآیند مذاکرات ایران_امریکا بی نتیجه بماند، هیچ خللی برای ایران وارد نمیگردد؛ زیرا این کشور هم اکنون با قدرتهای بزرگی همچون چین و روسیه در تعامل نزدیک قرار دارد و میتواند هرگونه نیازهایش را از این مجرا برآورده سازد، علاوه بر آن، عضویت این کشور در سازوکارهای مهم منطقهای و بینالمللی نظیر سازمان شانگهای و بریکس، دال واضح بر تامین نیازهای اقتصادی ایران از این مجرا است.
مذاکره ایران_امریکا در واقع نمایش اقتدار ملت ایران در مناسبات و رویههای بینالمللی است، دولت که به نمایندگی از ملت در آن اشتراک دارد، نمیتوان ازآن به عنوان یک جناح سیاسی متعلق به سمت و افراد یاد کرد؛ بلکه اقتدار و حاکمیت ملی این کشور زمینهی گفتگو و مذاکره را شکل میدهد، یادآوری مجدد این نکته مهم است که دولت ایران در زمینه مسائل هستهای، لغو تحریمها و رفع ظلم علیه ملت اش مذاکره میکند و در موضوعات دیگر علی الخصوص مسائل منطقه ورود نخواهد کرد و هرگز از اصول خود کوتاه نخواهد آمد، لذا در روزهای آینده باید منتظر بود و دید که نتایج آن چه خواهد شد.
لینک کوتاه