«کارولین آر.برتوزی»، «مورتن ملدال» و «کی.بری شارپلس» مشترکاً جایزه نوبل کیمیای 2022 را بدست آوردند

خبرگزاری سریع: مجمع نوبل موسسه کارولینسکای سویدن امروز چهارشنبه 13 میزان، در توییتی اعلام کرد: “اکادمی سلطنتی علوم سویدن تصمیم گرفته است که جایزه نوبل کیمیای سال 2022 را به «کارولین آر.برتوزی»، «مورتن ملدال» و «کی.بری شارپلس»؛ «برای توسعه کیمیای کلیک و کیمیای متعامد زیستی» اهدا کند.”

این مجمع در توییتی دیگر گفته است: “جایزه نوبل کیمیای سال 2022، در مورد تسهیل «فرآیندهای دشوار» است. کیمیای کلیک و واکنش‌های متعامد زیستی، کیمیا را وارد عصر کارکردگرایی کرده‌اند. کیمیای کلیک در توسعه دواها، برای نقشه‌برداری DNA و ایجاد موادی که برای هدف مناسب‌تر هستند، استفاده می‌شود. محققان با استفاده از واکنش‌های بیواورتوگونال، هدف‌گیری داروهای سرطان را بهبود بخشیده‌اند.”

کی.بری شارپلس و مورتن ملدال، برندگان جایزه نوبل کیمیای سال 2022، شالوده‌ای را برای شکل عملکردی کیمیا – کیمیای کلیک – که در آن بلوک‌های سازنده مالیکولی به سرعت و کارآمد به هم می‌چسبند، پایه‌گذاری کرده‌اند.

کارولین برتوزی، دیگر برنده جایزه نوبل کیمیای امسال، کلیکی را به بُعد جدیدی برده و شروع به استفاده از آن در موجودات زنده کرده است. واکنش‌های متعامد زیستی او بدون ایجاد اختلال در کیمیای طبیعی سلول انجام می‌شود.

این مجمع در توییت دیگری گفته است: “کی.بری شارپلس، به تازگی به پنجمین فردی تبدیل شده است که برای دومین بار جایزه نوبل دریافت می‌کند. شارپلس در سال 2001 نیز توانسته بود که جایزه نوبل کیمیا را بدست آورد. پیش از این «او جا پای جان باردین»، «ماری اسکلودوسکا کوری»، «لینوس پاولینگ» و «فردریک سانگر» توانسته‌اند که برای دو بار جایزه نوبل را از آن خود کنند.”

گفتنی است که کارولین آر.برتوزی، استاد دانشگاه استنفورد؛ مورتن ملدال، استاد دانشگاه کوپنهاگ و کی.بری شارپلس، عضو مرکز تحقیقاتی اسکریپس در کالیفورنیای امریکا می‌باشند.

قرار است که به برگزیدگان امسال جوایز نوبل، براساس وصیت «آلفرد نوبل»، مخترع سویدنی و خالق این جایزه، طی مراسمی که روز 10 دسمبر، برگزار خواهد شد، جایزه نقدی به ارزش ۱۰ میلیون کرون سویدنی (حدود ۹۰۰ هزار دالر) اهدا گردد.

بر اساس گزارش‌ها فردا برنده جایزه ادبیات و روز جمعه نیز برنده جایزه صلح نوبل اعلام خواهد شد.

این در حالی است که مجمع نوبل موسسه کارولینسکای سویدن روز گذشته 12 میزان، جایزه نوبل فزیک سال ۲۰۲۲ را مشترکاً به آلن اسپکت (فرانسوی)، جان اف.کلوزر (امریکایی) و آنتون زایلینگر (اتریشی) اهدا کرد.

«آلن اسپکت»، «جان اف.کلوزر» و «آنتون زایلینگر» مشترکاً جایزه نوبل فزیک 2022 را بدست آوردند

از سوی دیگر، مجمع نوبل موسسه کارولینسکای سویدن روز 11 میزان، اعلام کرد که سوانته پاابو، دانشمند سویدنی، جایزه نوبل‌ فیزیولوژی یا طب سال ۲۰۲۲ را از سوی این نهاد به دست آورده است.

سوانته پاابو برنده جایزه نوبل فیزیولوژی سال 2022 شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا