افول هژمون امریکا و غرب در جهان آینده

با توجه به مطالعات پیرامون تحولات اخیر کشورهای جهان در عرصه‌های اقتصادی_سیاسی چنین به نطر می‌رسد که سلطه غرب در جهان آینده رو به پایان است. نیاز بشر به شکلی صلح آمیز تامین خواهد شد و گروه بندی‌های نظامی و اقتصادی هژمون‌ها مورد تاکید و توجه نخواهد بود؛ چنانچه آقای پزشکیان طی سخنرانی اش در مقر سازمان ملل متحد به این نکته اشاره داشت و گفت باید اسلحه ها را زمین گذاشت، دنیا دیگر نمی تواند جنگ و آوارگی را تحمل کند، بشر در پی رفاه و سیر کردن شکم گرسنگان است.

هژمون غرب در حال افول
هژمون تمام عیار در دنیای امروز پایان یافته است و به آن صورت نیست که شرایط همانند دوران پس از جنگ جهانی دوم باشد که حاکمیت دو هژمون در دنیا تثبیت و برتری کاملی از نظر نظامی، اقتصادی و سیاسی را بهره‌مند باشند و کشورها را کنترل کنند. مفهوم هژمون به این صورت در دنیای امروز پایان یافته است، بسیاری کشورها به سطحی رسیده اند که نسبت به سیاست آمریکا پیروی قبلی را ندارند.

اگر چه امریکا در حال حاضر قدرت هژمون است ولی هم اکنون بسیاری از مسائل تحت کنترل اش نیست و کشورها به سطحی رسیده اند که پیرو خطوط سیاسی امریکا نیستند. اگر چین، هند یا برزیل را در نظر بگیریم متوجه این وضعیت می شویم و هر کشوی که در مسیر قدرتمند شدن است راه خود را می رود.

امریکا راهی جز همکاری اقتصادی با چین ندارد

هرچند از سوی امریکا و قدرت‌های هژمون تلاش می شود کشورهایی را که مقداری استقلال کسب کرده اند تحت کنترل در بیاورند. مدت ها است که آمریکایی ها سعی کرده اند کشورهای اطراف چین را به طرق مختلف به سمت خود متمایل کنند به همین منظور سیاست خارجی خود را از خاورمیانه به آسیای جنوب شرقی متمایل کردند.
اما آمریکا آن طور که باید در این هدف موفق نبود چون قدرت‌های دیگری در جهان سربرافراشته اند و امریکا مجبور است از نظر اقتصادی با چین همکاری کند همچنین نمی تواند قدرت رو به افزایش چین را نادیده بگیرد، زیرا چین به زودی در ابعاد گوناگون هم‌سطح امریکا خواهد شد. از این رو آمریکا نمی تواند کنترل و فرمانبرداری سابق را در کشورها شاهد باشد.

با توجه به توسعه اقتصادی و تکنولوژی در دنیا، دیگر نمی توان دنیایی تک قطبی و دو قطبی را تصور کرد
امریکا و غرب هم اکنون بر اسرائیل کنترل ندارند مدت هاست که کنترل خود را بر ایران از دست داده اند. کشور های عربی از همکاری با آمریکا سرخورده اند و اطاعت سابق را ندارند و از نظر اقتصادی به سایر کشورها متمایل اند. این وضعیت در آفریقا نیز دیده می شود کشور های آفریقایی دیگر مایل نیستند حضور قدرت استعماری انگلستان و فرانسه را تحمل کنند و آن را در همکاری با چین و روسیه جایگزین می کنند. هژمون های جدید و همچنین سازمان های قدرتمندی نظیر شانگهای، بریکس، ناتو و… نظم دو قطبی را به هم می ریزد و آینده به سمت دنیای چند قطبی می رود که آنجا خبری از تک قطبی و دو قطبی نیست.

شاهد وقوع پیوستگی اقتصادی خواهیم بود
در این وضعیت می توان سازمان ها و قدرت های صلح و آرامش منطقه ای را تصور کرد. همچنین توسعه اقتصادی در شرایط حذف هژمون محتمل است و کشور ها زیر توسعه یک کشور یا یک بلوک نخواهند بود. هر کشوری می تواند در مسیر صلح منطقه ای قدم بردارد. چنانچه آقای پزشکیان در این مورد گفت که ما باید در دنیای اسلام نمونه ای از اتحادیه اروپا را تشکیل بدهیم و مرز ها را برداریم. این پیشنهاد فارغ از میزان عملی بودن اش، نشان دهنده نوع نگاه حاکم بر منطقه است که کشورها می خواهند خود را از چهارچوب بندی تک قطبی و دو قطبی رها کنند. آینده دنیا به سمت همکاری هایی در این سطح می رود. مناطق مختلف همکاری های اقتصادی خواهند داشت و شاهد وقوع پیوستگی اقتصادی خواهیم بود.

پایان سلطه‌ی غرب در جهان
دنیای سلطه غرب در جهان در آینده به پایان خواهد رسید. نیاز بشر به شکلی صلح آمیز تامین خواهد شد و گروه بندی های نظامی و اقتصادی هژمون ها مورد تاکید و توجه نخواهد بود. چنانچه مشاهده میشود کشورها یکی به دنبال دیگری همواره حرف از استقلالیت و خود مختاری به زبان می‌آورند و تعلق وابستگی به غرب با گذشت در حال افول است.

لینک کوتاه

https://sarie.news/a2825b
دکمه بازگشت به بالا