خط ریلی هرات-خواف شاهراه ثبات و توسعه افغانستان
افغانستان به دلیل بیش از چهل سال جنگ و خونریزی و عدم استقلالیت نظامهای سیاسی، نتوانسته است که در قسمت راه اندازی و فعالسازی زیر ساختهای اقتصادی کشور کاری انجام دهد، عبور و مرور کالاهای تجارتی افغانستان از طریق بندر کراچی و دروازههای مرزی همچون اسلام قلعه، تورخم و … به لحاظ کمی و کیفی در ضیاع وقت و هزینه برای افغانها سنگین بود؛ لذا هر آنچه تاوانی که از این بابت وارد میگردید پرداخت کننده آن ملت افغانستان بود.
تراکم موترها و معطل ماندن اجناس وارداتی در مرزهای تورخم و اسلام قلعه علاوه بر اینکه باعث فاسد شدن برخی کالاها همچون میوهجات، سبزیجات و دواها میگردید، به همان میزان ضیاع وقت و هزینه نیز بر وارد کنندگان و تاجران تحمیل میگردید؛ بنا بر این راه اندازی پروژه خط ریلی هرات_خواف یکی از مهمترین دستاوردها در عرصه تجارت و صادرات و واردات محصولات تجارتی از افغانستان به جهان و بالعکس حایز اهمیت است.
افغانستان کشوری است که خود به بندرهای دریایی دسترسی ندارد، درحالیکه دسترسی به دریا از اهمیت فوق العاده در تجارت جهانی برخوردارد است. هرچند این مهم تاکنون از طریق پاکستان فراهم شده است ولی امتیازی که خط ریلی خواف – هرات دارد، این دسترسی را از طریق خط ریل فراهم می کند که دارای مزیت های فوق العاده نسبت به مسیرهای جاده ای است. این خط ریل افغانستان را از یکسو به چابهار وصل می کند و از سوی دیگر دسترسی افغانستان را به بنادر دریایی ایران در دریای خزر فراهم می کند.
در عصر جهانی شدن، همه چیز حتی نیازها جهانی است. هیچ کشوری نمی تواند منفک از کشورهای دیگر؛ چه دور یا نزدیک نیازهای خویش را تأمین کند. افغانستان نیز از این قاعده مستثنا نیست و برای رونق اقتصادی و تأمین نیازهای دولتی و مردمی باید در بازار جهانی دسترسی داشته باشند. در کنار طرق دریایی، خطوط ریلی کم هزینه ترین راه برای انتقالات و تبادل کالاهای تجاری در جهان است؛ بدین جهت افغانستان همیشه تلاش کرده است که به این مهم دسترسی پیدا کند که اقدام برای به سرانجام رساندن راه لاجورد از آن جمله بود؛ اما بر کسی پوشیده نیست که خط ریلی خواف – هرات از مسیر کوتاه تری این هدف را تأمین می کند و افغانستان را از مسیر ایران- ترکیه به شبکه خطوط ریلی قاره اروپا وصل می کند.
خط ریلی هرات-خواف منفعت قابل توجهی برای هردو کشور افغانستان و ایران دارد، این خط ریلی در افغانستان با جدیت و قاطعیت بیشتری در حال پیگیری و ساخت است که متاسفانه از جانب ایران در عرصه فعال شدن بهتر، کمکاری صورت گرفته است؛ بنا بر این بر میتابد که هردو کشور تلاشها و فعالیتهای لازم را در این عرصه روی دست گیرند تا مشکلات صادرات و واردات به گونهی سهلتر و کم هزینهتر رفع گردد.
توسعه خطوط ریلی برای افغانستان و ایران حایز اهمیت است، ایران باید برای توسعه بیشتر این خط ریلی، باید آن را به چابهار متصل کند و در افغانستان نیز جهت فعال سازی فاز چهارم آن اقدامات جدی و کاربردی روی دست گرفته شود. علاوه بر آن هند نیز باید در زمینه توسعه بهتر این خط ریلی، سرمایه گذاری کند، خط ریلی چابهار_زاهدان یا هم خطوط ریلی دلارام_زرنج مسیر سرمایهگذاری هند باشد؛ لذا عموم ذینفعانی که از این پروژه منفعت میبرند باید دست روی دست همدیگر گذاشته و این پروژه مهم منطقوی را فعال کنند.
لینک کوتاه