روز جهانی خانواده؛ ثبات خانوادههای افغان بر پایه آموزههای دینی

باورهای اعتقادی مردم افغانستان نضج یافته با آموزهها و شعایر مقدس دین اسلام است، افغانها برای استقرار و برپایی آموزههای اسلامی قربانیهای فراوانی متحمل شده اند و تحت هیچ شرایطی حاضر نیستند از این آموزها دست بردارند و یا آن را در زندگی شان کمرنگ سازند، آموزهها و فرهنگ اسلامی چنان در بطن خانواده و جامعه افغانی ریشه دوانده که بخش جدایی ناپذیر زندگی خانوادگی و اجتماعی افغانها تلقی میگردد، بر اساس اخلاقیات اسلامی، خانوادههای افغان بسیاری از چالشها و مشکلات درون خانوادگی را تحمل میکنند؛ تا مهر و محبت همچنان پا برجا مانده و انضباط خانه حفظ گردد، این خودگذری بر پایه خیر و شر دنیوی و اخروی استوار بوده و پاداش مادی و معنوی را به همراه خواهد داشت.
لذا، خانواده یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی است که نقش مهمی در شکل گیری شخصیت اولیه و تربیت انسانها دارد. در دین مبین اسلام و سایر ادیان الهی از خانواده به عنوان مقدسترین نهاد بشری نام برده شده و همواره بر حفظ و کرامت نهاد خانواده تأکید شده است.
اسلام آیین الهی و مقدسی است که برای خانواده اهمیت بسیاری قایل است و آن را سنگ بنای حیات بشری می داند، دین اسلام وحدت یک جامعه را از وحدت مرد و زن و وحدت اعضا خانواده میداند و افکار و اندیشه های موجود در خانواده را قابل گسترش در جامعه می داند.
امروز 15 می توسط نهادهای بین المللی به دلیل جایگاه و ارزش خانواده روز خانواده نامگذاری شده است روزی که میتواند در گسترش و اعتلای اهمیت خانوادهها و بویژه بین خانواده ها در افغانستان بیافزاید.
هر چند نهاد خانواده در افغانستان مورد توجه است اما با توجه به بافت سنتی این کشور برخی مشکلات در بین جوامع سنتی وجود دارد که این نهاد اجتماعی را با چالش روبه رو کرده است.
با توجه به مشکلات خانواده دولت افغانستان تلاش میکند به کمک حقوقدانان، برای حل این مشکلات، قوانین تازهای تدوین کند.
یکی از معضلات عمده در افغانستان ازدواج زیر سن و یا هم اختلافات سنی زیاد است که میتواند منجر به سردی روابط زن و شوهر و در امتداد آن منجر به ترویج خشونت در جامعه گردد، لذا اگر در امر ازدواج از سن ۱۸ به بالا رعایت گردد میزان موفقیت ازدواج را افزایش خواهد داد.
در افغانستان قانون مشخصی برای تنظیم امور خانواده وجود نداشته و تنها در قانون مدنی که در سال 1355 شمسی امضا شده بود، سر فصلهایی لحاظ شده است، جنگ، مشکلات اقتصادی، مهاجرت و آوارگی از عمده ترین مشکلاتی است که خانوادههای افغانستانی با آن دست به گریبان هستند.
بر اساس آمارهای منتشر شده توسط مجامع بین المللی، هزاران نفر در جنگ های داخلی افغانستان جان خود را از دست داده اند که بی شک در سرنوشت خانواده های این افراد اثرات معکوس داشته است، مهاجرت و آوارگی، یکی دیگر از عواملی است که منجر به دوری خانواده ها از یکدیگر می شود، بسیاری از پناهندگان در کشورهای غربی مجبور به ترک و جدایی ازخانواده هستند و سرنوشت تلخ و غمبار جدایی خانوادههای پناهندگان بارها از رسانههای اجتماعی منتشر شده است.
ورود نیروهای غربی و امریکا به افغانستان باعث تشدید مشکلات و چالشهای خانوادگی در این کشور جنگ زده شد، اجرای برنامه های مختلف فرهنگی به اسم حقوق بشر، حقوق زن، پخش برنامههای شبکههای تلویزیونی مغایر دین اسلام و برنامههای فمنیستی به افزایش مشکلات خانوادهها در افغانستان منجر گردید.
کانون خانواده در افغانستان هر چند با چالشهایی از قبیل جنگ و فقر روبه رو است؛ اما با وجود تهاجم فرهنگی غرب که میلیاردها دالر را برای ترویج فحشا و بد اخلاقی هزینه کرد تا اعتقادات و باورهای خودشان را بر این جامعه تحمیل کنند؛ اما با این وجود اعتقادات کشورهای غربی نتوانست بر فرهنگ غنی و ریشه دار این کشور خللی وارد کند چرا که مردم افغانستان بر این باور هستند که خانواده مقدسترین نهاد اجتماعی و تعالیم دین اسلام، حافظ این ارزشها در خانواده است.
یادداشت اختصاصی / خبرگزاری سریع