سپردن پنجاه دوکان رایگان به زنان تجارت پیشه در کابل
پس از محدود شدن فعالیت و کار زنان در افغانستان، شماری از تاجران ملی به هدف رشد اقتصادی زنان و گسترش بازار کاری شان از امکانات شخصی برای زنان تجارت پیشه مساعدت نموده اند. مدیریت مرکز تجارتی حسین زاده سنتر در غرب کابل، یکی از این تاجران ملی است که پنجاه دوکان را به رایگان در اختیار زنان کار آفرین و تجارت پیشه قرار داده است.
تجارت و خرید و فروش لباس های محلی زنانه برای زنان افغانستان طی سال های اخیر از رونق قابل توجهی برخوردار بوده است. زنان از تولید تا فروش، تمامی کارهای لازم تولیدی با کیفیت برای عرضهی لباسهای قابل پسند را عهده دار هستند؛ اما در فرایند تحولات اخیر در کشور این بازارها برای زنان به دلیل مساعد نبودن شرایط سیاسی و اقتصادی در بین مردم کمرنگ شده است.
حمزه قاسمی، مدیر مسئول مارکیت حسین زاده در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری سریع میگوید: « پلان و برنامهریزی اهدای پنجاه دوکان به طور رایگان برای مدت محدود به خانمهای تجارتپیشه در دستور کارشان بوده است ، ما میخواستیم یک سری تغییرات در محل کار به وجود آوریم که دستگیری عدهای از خانم های تجارت پیشه نیز بخشی از برنامهها بود. وی افزود زنانی که به تجارت علاقه داشتند و نانآور خانههای شأن هستند وضعیت ناگوار اقتصاد و بازار کار، مجال فعالیت اقتصادی را از آنان گرفته بود مجتمع تجارتی حسین زاده را مکلف ساخت تا با نظرداشت مسئولیت انسانی و وجیبهی ملی به حمایت از آنان همت گمارده و حدود پنجاه دوکان را به رایگان در اختیار این بانوان فعال قرار دهند که در رونق بازار و تامین اقتصاد خانوادهها نقش موثر ایفا گردد.
به همین دلیل طبقهی سوم مارکیت حسین زاده را به طور رایگان در اختیار بانوان قرار دادیم تا آنان بتوانند با بهرهبرداری از تواناییها و ابتکارات شان وارد بازار کار شوند«.
آقای قاسمی افزود که متقاضیان زیادی از خانمها برای گرفتن دوکان داشتیم که میخواستند تجارت لباس را در آن فعال کنند؛ اما اکثر آنها از کمبود بودجه برای این کار رنج میبردند؛ لذا تصمیم گرفتیم تا مسبب کمک و یاری برای قشر آسیبپذیر جامعهای خود شده و به طور رایگان یک طبقهی از مارکیت را در اختیار آنها قرار دهیم.
وی خاطر نشان کرد که در این زمینه هیچ حمایت و همکاری از سوی دولت و یا نهادهای خارجی وجود نداشته و این ایده خیرخواهانه از سوی مدیریت مارکیت صورت گرفته است .
معصومه پناهی، یکی از زنان دوکاندار در این مارکیت در گفتگو با خبرگزاری سریع میگوید: « شش ماه میشود که در تجارت لباسهای خامکدوزی محلی مشغول هستم و عضویت اتاق تجارت زنان را نیز دارم، علاقهی خاص به تجارت و خودکفایی از چندین سال به دین سو داشتم؛ اما برای راه اندازی این کار بودجهی لازم را با خود نداشتم و امروز که این فرصت را مارکیت حسین زاده برای ما ایجاد کرده خیلی خرسند هستیم، با کمک مدیریت مارکیت توانستم کار شخصی خودم را راهاندازی کنم. ما لباس های هزارهگی را از تولید که خانم ها در خانه خامک دوزی و طراحی کرده تا فروش که خود ما در دوکان آورده و به نمایش میگذاریم عهدهدار هستیم و با این کار نقش موثر در اقتصاد خانواده و بازار کار ایفا میکنیم «.
وی میافزاید که اکثر این خانم ها از سال ها بدین سو تجارت میکردند اما در چند سال اخیر که افغانستان دچار تحولات گردید با مشکلات اقتصادی زیادی روبرو بودند که نمیتوانستند کار بکنند؛ اما این اقدام خوب از سوی مدیریت مارکیت برای زنان کمک بزرگی محسوب میگردد.
وی از سایر تاجران و اشخاص خییر میخواهد که در راستای رونق بازار و ایجاد سهولتهای کاری برای زنان افغان هرنوع کمک که از دست شان بر میآید دریغ نکنند.
فخریه سلطانی یکی دیگر از این زنان دوکاندار در گفتگو با خبرگزاری سریع میگوید که دو نیم سال است در تجارت لباسهای محلی کار میکند . طی این مدت با مشکلات اقتصادی و شرایط نامناسب روبرو بوده است، وی افزود که پیش از این دوکان اش مسدود گردیده بود؛ ناگذیر به تجارت آنلاین رو آوردم؛ اما این بار فرصت خوبی پیش آمده و میتوانم چندین ماه بدون کرایه کار کرده و تجارت ام را رونق دهم.
وی از افغانهای داخل و خارج از کشور میخواهد که زنان را حمایت کرده و زمینه رشد و سهم در توسعه اقتصادی کشور را برای شان فراهم کنند»
گفتنی است که بعد از سه سال سقوط نظام پیشین، وضعیت کار و تحصیل زنان دچار محدودیتهای شدیدی گردیده است که این امر بر سلامت روانی و اقتصادی خانواده ها و جامعه اثرات منفی بجا گذاشته است.