شیعیان افغانستان و مطالبات حقوقی از حکومت سرپرست

با توجه به اینکه در حکومتهای اسلامی اصل عدالت و برابری و رعایت حقوق متقابل حاکم و رعیت ضامن مشروعیت و ثبات حکومت محسوب گردیده و در فقه سیاسی اسلام نیز از قواعد مشروعیت حکومت به حساب میآید، در همین راستا شیعیان افغانستان به عنوان کتله عظیم و تاثیر گذار کشور از حکومت کنونی مطالبات برحق و خواسته های مشروع دارند که اگر به آن توجه و رسیدگی گردد، بسیاری از چالشهای امنیتی و اجتماعی حل خواهد شد.
شیعیان افغانستان حدود ده تا پانزده فیصدجمعیت این سرزمین را تشکیل میدهند که در ادوار مختلف و تحولات گوناگون نقش برجسته و تعیین کننده ایفا کرده اند، از بدو تشکیل سرزمینی بنام افغانستان که احمدشاه ابدالی را به عنوان زعیم برگزیدند، شیعیان در کنار تاج و تخت احمدشاه به عنوان امینترین و خادمترین کتلهی مردمی به این وطن و منافع اش خدمت کرده و در جنگ و پیروزیها همواره برای وطن شمشیر زده اند.
در زمان حمله انگلیس و سپس شوروی بر افغانستان، شیعیان علیه نیروهای متجاوز قیام و از کیاست و نوامیس ملی دفاع کردند، جنگ شوروی که حدود ۱۴ سال دوام کرد که در پی آن صدها هزار کشته، میلیونها آواره و تخریب زیربناها را در پی داشت، شیعیان در سراسر کشور علیه نیروهای متجاوز ایستادند و چه بسا شهید و قربانی که از خود بجا گذاشتند، هم اکنون مقبره شهدای تشیع افغانستان که در جنگ با شوروی قربانی شدند در بسیاری از ولایات سنینشین کشور موجود است که یاد آور روزهای سخت و احیا کننده وحدت ملی و همدلی میان افغانها محسوب میگردد.
با یاد آوری از این پیشینه قابل ذکر است که در فرایند بیش از چهل سال اخیر، حکومتهای زیادی در افغانستان تغییر و تبدیل شده اند که هر کدام یاد و خاطرهیی از خود برای مردم و این سرزمین بجا گذاشته اند، جدا از تمجید و یا نقد نظامهای گذشته بر افغانستان میتوان گفت که دستاوردها و مظالم هرکدام در صفحات تاریخ درج است. حکومتها در تغییر و تحول اند اما این وطن و مردم آن ماندگار اند، لذا خوب است که حاکمان با نظرداشت نفوس و ملیتهای این سرزمین به گونهی حکمرانی کنند که خاطره خوش و الگوی عدالت و برابری برای نسلهای بعدی از خود بجا بگذارند.
شیعیان افغانستان از حکومت سرپرست خواستار رسمیت مذهب جعفری، تدریس فقه جعفری در دانشگاهها و مکتبها، اجرای قانون احوال شخصیه و حضور شیعیان در تصمیمگیریهای حکومتی اند، حضور پر رنگ شیعیان در بدنه دولتهای مشروع افغانستان پیشینهی طولانی دارد، هر دولتی که برخوردار از مشروعیت ملی و بین المللی بوده اند، شیعیان در ارکان مهم تصمیمگیری چنین حکومتها نقش داشته اند.
در حال حاضر که نقش اقوام و مذاهب در حکومت کنونی کمرنگ است، کشورهای مختلف با استفاده از این منفذ در پی شقاق و فاصله میان حکومت و مردم و در تلاش تضعیف این حکومت هستند. پاکستان با استفاده از تربیون سازمان ملل متحد، افغانستان را پناهگاه تروریسم میخواند، اردوغان به اسلامآباد سفر میکند و همراه با همتای پاکستانی خود، بیانیهای را صادر میکند که همسان با موضع نماینده این کشور در سازمان ملل است، بیبیسی و اینترنشنال تبلیغات گستردهای را از وجود اختلافات بین سران حکومت سرپرست راهاندازی کرده و همینطور رئیس استخبارات پاکستان به ترکیه رفته و با شماری از چهرههای پیشین سیاسی و جهادی دیدار کردهاند. در کنار آن امریکاییها نیز کمکهای خود به افغانستان را به حالت تعلیق درآورده و نیز عملیاتهای تروریستان داعش افزایش یافته است که این موارد قطعاً بهضرر حکومت کنونی است و حکایت از طراحی سناریوی تازه علیه افغانستان دارد.
در حالیکه اینهمه سناریوهای امریکایی_غربی علیه افغانستان جریان دارد، بر میتابد که حکومت کنونی با رسیدگی به حقوق ملیتهای مختلف این سرزمین به خصوص شیعیان کشور ریشههای نظام را تقویت و منافذ رخنهی بیگانگان به این سرزمین را ببندند، زمانیکه حکومت به حقوق ملت توجه نکند در چنین وضعیت میزان نارضایتی عمومی اوج گرفته و ریشههای اجتماعی حاکمیت سست میگردد، از جانب دیگر افغانستان کشور چند ملیتی است که هر قوم و مذاهب آن فرهنگ و رواجهای مختص به خود را دارند، حکومت تکقومی و تکمذهبی از بافتهای اجتماعی و عنعنات مردم افغانستان آگاهی لازم را ندارند؛ لذا در چنین وضعیت اداره و مدیریت مملکت با چالش مواجه گردیده و باعث نا بسامانیهای اجتماعی میگردد.
حکومت کنونی بارها به جامعه شیعه افغانستان وعده داده بودند که به خواستهها و مطالبات شان توجه و رسیدگی صورت میگیرد اما اکنون که نزدیک به چهار سالگی حاکمیت است، هیچ خواست و مطالبهیی از شیعیان افغانستان بر آورده نشده است. توجه به خواستهها و مطالبات شیعیان زمینههای وحدت و همدلی را میان جامعه فراهم میسازد که منجر به تقویت نظام و ثبات سیاسی_اجتماعی میگردد.
لذا در وضعیتی بحرانی که افغانستان در آن قرار دارد اکنون وقتش است که حقوق شیعیان به رسمیت شناخته شده و نظام تقویت گردد.
لینک کوتاه