کمیسیون مستقل حقوق بشر: جمعیت شیعه و هزاره در معرض نسل کشی است
کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان با استناد به ارزیابیهایش دربارۀ برخی از حملههای هراسافگنانه در پایتخت، میگوید که شهروندان هزاره در معرض یک نسلکشی قرار دارند.
این کمیسیون، خواستار تحقیقات گسترده و عمیق در این باره از سوی یک هیئت جهانی است که از سوی سازمان ملل برگزیده شده باشد.
شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون مستقل حقوقبشر روز یکشنبه 16 جوزا در این باره گفت: «ارزیابی ما این بود که جمعیت شیعه و هزاره افغانستان در معرض یک نسلکشی است و این نیاز به تحقیق بیشتر دارد. بههمین دلیل هم اعلامیۀ ما درخواست کرد برای یک هئیت حقیقتیاب یا یک کمیسیون حقیقتیاب بینالمللی و در روزها و هفتههای گذشته ما بسیار شدید مشغول دادخواهی بودیم بهخاطر اینکه یک هیئت حقیقتیاب بینالمللی به افغانستان بیاید».
در پنج سال اخیر بیش از پانزده حمله هدفمندانه بر هزارهها در غرب کابل انجام شده است که صدها تن در این حملات کشته و یا زخمی شدهاند.
حمله به جنبش روشنایی، ۲ اسد ۱۳۹۵ با ۸۰ شهید؛ حمله بر مسجد باقرالعلوم، ۱ قوس ۱۳۹۵ با ۳۲ شهید؛ حمله بر مسجد الزهرا، ۲۵ جوزای ۱۳۹۶ با ۴ شهید؛ حمله بر مسجد امام زمان قلعه نجارها، ۳ سنبله ۱۳۹۶ با ۲۸ شهید؛ حمله بر مسجد امام زمان دشت برچی، ۲۸ میزان ۱۳۹۶ با ۵۶ شهید؛ حمله بر مرکز فرهنگی- اجتماعی تبیان در دشت برچی، ۷ جدی ۱۳۹۶ با ۵۲ شهید؛ حمله بر زائران زیارتگاه منسوب به حضرت علی در کارته سخی در غرب کابل، ۱ حمل ۱۳۹۷ با ۳۱ شهید؛ حمله بر مرکز توزیع تذکره در دشت برچی، ۲ ثور ۱۳۹۷ با ۶۹ شهید؛ حمله بر آموزشگاه موعود در دشت برچی، ۲۴ اسد ۱۳۹۷ با ۴۸ شهید و حمله بر کلپ ورزشی میوند در دشت برچی، ۱۴ سنبله ۱۳۹۷ با بیش از ۲۰ شهید از جمله حملات هدفمندانه است.
همچنین در نوروز سال 1398 در کارته سخی در غرب کابل حمله شد که ۶ شهید بر جای گذاشت؛ حمله بر زایشگاه ۱۰۰ بستر دشت برچی، ۲۳ ثور ۱۳۹۹، با ۲۴ شهید؛ حمله بر آموزشگاه کوثر دانش در دشت برچی، ۳ عقرب ۱۳۹۹ با ۲۴ شهید؛ حمله بر مکتب سیدالشهداء در دشت برچی، ۱۸ ثور ۱۴۰۰ با ۸۵ شهید و در آخرین موارد حمله بر موترهای کاستر و تونس مسافربری در 12 جوزای 1400 بیش از 20 کشته برجای گذاشت.
هر کدام از این رویدادها دهها زخمی نیز بر جای گذاشته است که برخی از آنان بعدها فوت کردهاند و یا اینکه معلول و معیوب شدهاند.
این حملات در کنار اینکه باعث راهاندازی کارزار/ توفان توییتری شد، شماری از سیاستمداران و نهادهای بینالمللی را نیز به واکنش برانگیخت.
از سوی دیگر نمایندگی سیاسی اتحادیه اروپا در کابل نیز گفته است: “کشتار هزارهها باید متوقف و جرایم علیه آنان هم باید تحقیق شود.”
نمایندگی سیاسی این اتحادیه در کابل این موضوع را همزمان با اعلام دیدار توماس نیکلسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان با دانشآموزان دختر مکتب سیدالشهدا که در تاریخ ۱۸ ثور، مورد حمله قرار گرفت، مطرح کرده است.
زکریا رادمنش