نگرانی از ضعف دانش مسلکی در افغانستان
همزمان با فرا رسیدن روز جهانی دانشجو، در افغانستان دانشجویان و دانشآموزان از ضعف آموزش معیاری و مسلکی، مسدود ماندن مکتبها و دانشگاهها در رنج اند، تداوم وضعیت کنونی بر نهادهای اکادمیک و علمی، عواقب زیانبار و جبران ناپذیری بر رشد خرد و دانش اجتماعی مردم بجا میگذارد.
از داستان غمانگیز و تراژدی تاریخچهی نامگذاری روز جهانی دانشجو که هشتاد سال از آن میگذرد، برای یادبود و عدم تکرار از آن روز، هفدهم نوامبر را روز ارج گذاری برای دانشجو نامگذاری کردند؛ اما تا هنوز در دنیای مدرن و عصر تکنولوژی این داستان غمانگیز از جمله در افغانستان تکرار میشود؛ هم اکنون نیمی از پیکره جامعه در کشور از درس و تحصیل منع بوده و از سادهترین روش برای یادگیری دور هستند.
طاهره جهانداد، یکی از دانشآموزان در کابل در مصاحبه با خبرگزاری سریع میگوید: «هفدهم نوامبر در سراسر جهان از روز دانشجو تجلیل میگردد که در افغانستان حتا دانشآموزان دختر نمیتواند برای تحصیل در مکتب یا دانشگاه حاضر شوند، در این سه سال کلمهی دانشآموزی در کشور ما به گونهی کامل از زندگی روزمره مردم حذف شده است، دیگر هیچ کس برای درس دختران شأن کاری نمیکنند و این خطر جدی نهتنها برای قشر زن بلکه برای تمام جامعه هست چون دنیای بدون علم دنیای وحشت است که جامعه را به نابودی میکشاند».
وی از حامیان تحصیل در جهان میخواهد که دختران افغانستان را ببیند و نگذارند این همه استعداد ها نابود و سرزمینی در تاریکی و جهالت به سر ببرند.
شگوفه حیدری، دانشجو در دانشکدهی طب کابل در گفتوگو با خبرگزاری سریع میگوید که او چهار سال از رشتهی طب عمومی را در این دانشگاه خوانده است وی میافزاید: «زمانی که در جریان آموزش بودم هیچ امکانات و مواد درسی موثر برای خواندن طب وجود نداشته و کیفیت درسی به شدت پایین بود و برای یادگیری امکانات اندکی وجود داشت اما بازهم خوشحال بودم که بتوانم درس بخوانم و داکتر موفقی برای جامعهی افغانستان شوم اما در این سه سال دور از درس تمامی موارد طبابت را فراموش کرده و دیگر انگیزهای هم برای داکتر شدن ندارم».
وی از حکومت سرپرست میخواهد که نگذارند جامعه از این بیشتر از نداشتن انسانهای تحصیل کرده و نخبه رنج ببرند و در دنیای علم و تکنولوژی دختران در افغانستان حتی از رفتن به مکتب رنج میبرند.
این درحالیست که پیامبر اسلام نیز در حدیثی«طَلَبُ العلم فَریضَةّ عَلٰی کُلٌ مُسّلِمٍ و مُسْلِمَةُ» به وضوح از اهمیت آموختن علم میگوید که طلب علم برای زن و مرد مسلمان فرض است.
اما در افغانستان نیمی از قشر جامعه بیشتر یک از یکهزار روز هست که از بهجای آوردن این سنت پیامبر دور بوده و نمیتوانند برای پیشرفت شان علم بیاموزند.